Američki diplomati protiv Trumpove zabrane imigracije

EPA/ERIK S. LESSER

Dužnosnici State Departmenta u ponedjeljak su dali na uvid diplomatsku bilješku kojom izražavaju svoje neslaganje izvršnom uredbom predsjednika Donalda Trumpa o imigraciji, a američka veleposlanstva izvještavaju o nezadovoljstvu međunarodne zajednice tom mjerom.

Mjera koju je Trump potpisao u petak zabranjuje imigraciju u SAD iz Irana, Iraka, Sirije, Libije, Somalije, Sudana i Jemena te privremeno zaustavlja ulazak izbjeglica. Ta je odluka već izazvala kaos na granicama i carinama, a zaposlenici ureda za imigraciju teško su ju provodili uz velike prosvjede u najvećim američkim zračnim lukama.

“Krajnji rezultat ove zabrane neće biti pad broja terorističkih napada u SAD-u, nego pad dobre volje prema Amerikancima i prijetnja našoj ekonomiji”, stoji u bilješci objavljenoj putem “kanala neslaganja” State Departmenta koji zaposlenicima dopušta iznošenje drugačijeg mišljenja od službene politike.

State Department je svjestan te bilješke i uvažava korištenje kanala koji “dopušta zaposlenicima da višim dužnosnicima iskreno i privatno izraze drugačije poglede na mjere”, priopćio je glasnogovornik Mark Toner.

Američki dužnosnici su u odvojenoj objavi rekli kako su primili više izvještaja američkih veleposlanstava o zaprepaštenosti međunarodne zajednice tom odlukom.

Njihove države domaćini su izrazile nezadovoljstvo, a američka veleposlanstva su pitala kako da implementiraju ono što su dužnosnici domovinske sigurnosti i ostalih agencija nazvali loše zamišljenom mjerom.

Glasnogovornik State Departmenta nije htio komentirati te izvještaje, no istaknuo je kako ostaju u kontaktu s veleposlanstvima. Dodao je kako neće govoriti o njihovoj “unutarnjoj komunikaciji”.

Komentiraj