EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američke vladine agencije pripremaju se za ponovni rad u ponedjeljak

Američke vladine agencije čiji je rad pet tjedana bio prekinut zbog proračunskih nesuglasica rekle su u subotu da se pripremaju za nastavak rada i isplatu naknada zaposlenicima.

Bijela kuća je u konferencijskom pozivu s dužnosnicima vladinog ureda za financije u petak navečer razgovarala o nastavku rada, dok su se agencije počele hrvati s neobavljenim poslom u području uprave i političkih pitanja.

Zbog djelomičnog zatvaranja vlade – na 35 dana što je najdulje u američkoj povijesti – oko 800.000 saveznih radnika ostalo je bez plaće, uključujući 380.000 zaposlenika na prisilnom odmoru.

Predsjednik Donald Trump u petak se s američkim zastupnicima dogovorio o trotjednom financiranju kojim će prekinuti već 34-dnevnu blokadu vlade, a prema riječima suradnika demokrata taj sporazum ne uključuje novac za gradnju spornog zida prema Meksiku.

Američki predsjednik traži da svota od 5.7 milijardi dolara potrebnih za ovu godinu za gradnju zida na američko-meksičkoj granici bude uključena u bilo kakav zakon o financiranju vladinih agencija, čemu se demokratski zastupnici protive.

Predstojnik ureda za upravu i proračun u Bijeloj kući Russell Vought u dopisu agencijama rekao je da će se agencije ponovno otvoriti “na promptan i uredan način”.

Povjerenik uprave za hranu i lijekove Scott Gottlieb na Twitteru je u subotu napisao da će agencija poslati plaću zaposlenicima najkasnije u četvrtak.

Obalna straža rekla je osoblju  da “je radila preko vikenda kako bi riješila isplate što je prije moguće” te da bi isplate trebale stići u četvrtak.

Vladinim agencijama trebat će dani da se ‘iskopaju’ iz tjedana nepročitanih mailova te da riješe druga logistička pitanja poput isteklih lozinki i identifikacijskih kartica, rekli su dužnosnici agencije.

Zaposlenicima koji su bili na prisilnom odmoru rečeno je da ne čitaju elektroničku poštu niti da odgovaraju na telefonske pozive dok nisu u službi.

Komentiraj