AMERIČKE SANKCIJE: Iran traži sastanak sa skupinom 5+1

FaH

Iran je u subotu službeno zatražio sastanak “zajedničkog povjerenstva” Teherana i predstavnika skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) o produljenju američkih sankcija koje je ocijenio “kršenjem” nuklearnog ugovora, objavili su mediji.

U pismu visokoj predstavnici Europske unije za vanjsku politiku Federici Mogherini, iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif pozvao je da se održi “sastanak zajedničkog povjerenstva predviđen nuklearnim ugovorom (…) u vezi s nedavnom odlukom Sjedinjenih Država” o produljenju sankcija Iranu, prenosi internetska stranica državne televizije.

Mogherini je zadužena za kontakte Irana i skupine 5+1.

U četvrtak je američki predsjednik Barack Obama odobrio desetogodišnje produljenje tih sankcija koje je Senat velikom većinom donio u prosincu.

Iranski čelnici, među kojima vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej i predsjednik Hasan Rohani, osudili su produljenje američkih sankcija ocijenivši ih “kršenjem nuklearnog ugovora koji je u srpnju 2015. potpisan s velesilama”.

Tim ugovorom se predviđa da Iran ili bilo koja zemlja skupine 5+1 može zatražiti održavanje sastanka “zajedničkog povjerenstva” kako bi istražili krši li se ugovor.

Predsjednik Rohani je u utorak zatražio od svog ministra vanjskih poslova da poduzme “pravne korake”  protiv američke odluke.

Komentiraj