Najveće američke banke predlažu potpunu reformu sustava kojim financijske ustanove utvrđuju i prijavljuju moguće kriminalne aktivnosti te navode da su pravila donesena nakon terorističkoga napada 11. rujna 2001. teška i neučinkovita, piše Reuters.

The Clearing House, trgovačko udruženje koje predstavlja najveće banke u SAD-u, već je dugo zabrinuto zbog neučinkovitosti postojećih pravila, ali ovo je prvi put da će javno pozvati da ih se unaprijedi.

Prijedlog će otvoriti mogućnost snažnoga lobiranja bankarskih regulatora i članova Senata i Zastupničkoga doma u financijskim odborima.

Prijavljivanje sumnjivih aktivnosti, uključujući i ljudske resurse potrebne za ispunjavanje izvješća, američke tvrtke godišnje košta više od osam milijardi dolara. The Clearing House sada predlaže novi sustav prema kojem banke više neće istraživati i prijavljivati svaku sumnjivu transakciju.

Predlaže se i osnivanje platforme za razmjenu informacija, a omogućila bi bankama da međusobno dijele podatke o sumnjivim transakcijama.

Komentiraj