Američka jazz umjetnica Amina Claudine Myers nastupa na Jazz.hr-u

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Međunarodni jazz festival Jazz.hr ugostit će u petak 3. veljače u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu istaknutu američku jazz umjetnicu Aminu Claudine Myers.

Kako se ističe u najavi, Amina Claudine Myers svestrana je umjetnica, pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka koja s jednakim žarom i sugestivnošću izvodi gospel i blues, kao i mainstream i free jazz.

Diplomirala je koncertnu glazbu i glazbenu pedagogiju te je svirala sa slavnim Sonnyjem Stittom i Geneom Ammonsom, a 1966. pridružila se pokretu AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians).

Zahvaljujući djelovanju u tom okružju, usavršavala je skladateljsku i aranžersku vještinu, pa je 1969. napravila svoje prve snimke kao suradnica saksofonista Kalaparushe Mauricea McIntyrea.

Godine 1976. preselila je u New York gdje je ostvarila suradnje s glasovitim jazzistima, među ostalima s Lesterom Bowiem, Muhalom Richardom Abramsom, Charliem Hadenom, Marian McPartland, Art Ensembleom of Chicago, Archiem Sheppom i Davidom Murrayom.

Uspješna je skladateljica, piše djela za jazz sastave, ali i za komorne ansamble te razne druge sastave. Surađivala je s koreografima i ravnala simfonijskim orkestrima i zborovima. Diljem svijeta nastupa solo, vodi trio i kvartet te vlastite zborove i održava glazbene radionice.

Njezino gostovanje u Zagrebu bit će čevrti ovosezonski koncert iz ciklusa Jazz.hr, a u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice, u sklopu popratnog programa Myers će isti dan na Muzičkoj akademiji održati glazbenu radionicu.

Koncert i radionica organizirani su  uz pomoć Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, u povodu obilježavanja Black History Montha.

Komentiraj