Američka gospodarska komora predlaže donošenje Zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima

Izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić u srijedu je na sastanku s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak i državnim tajnikom Velimirom Žuncom predstavila AmCham-ove Preporuke za donošenje Zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima te programiranje projekata elektromobilnosti u Višegodišnji financijski okvir Europske unije.

“Kako bi se omogućio razvoj infrastrukture za alternativna goriva, a sve u cilju zadovoljenja potreba trenutačnih i budućih vozača, prvenstveno električnih vozila, mnoge države članice usvojile su planove i zakonodavni okvir postizanja europskih ciljeva po pitanju infrastrukture i povećavanja broja električnih vozila na cestama. Stoga AmCham predlaže definiranje hrvatskog nacionalnog zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima po uzoru na poljski zakon, prilagođeno nacionalnim specifičnostima”, kazala je Jelušić.

Kao primjer dobre prakse često se navodi Poljska koja je usvojila Zakon o elektromobilnosti i alternativnim gorivima koji definira nacionalnu regulativu po pitanju razvoja elektomobilnosti, ali i točne nadležnosti i obveze pojedinih dionika u sustavu kao i financiranje implementacije zakonom definiranih ciljeva.

Osim donošenja Zakona, Američka gospodarska komora predlaže programiranje projekata iz područja elektromobilnosti kroz Višegodišnji financijski okvir EU (VFO) koji se odnose na uspostavu nacionalne mreže brzih i ultra brzih punionica za električna vozila unutar JLRS-ova, umrežene u paneuropsku mrežu te omogućavanje digitalnih usluga punjenja te elektrifikaciju javnog prijevoza putnika.

Kako su klimatske promjene i digitalizacija prioritetna područja VFO-a, projekti elektromobilnosti u skladu su s ključnim ciljevima EU-a za nadolazeće sedmogodišnje razdoblje.

Ministrica Nataša Tramišak pozdravila je AmCham-ovu inicijativu kojom se predlažu održivi projekti u sektoru prometa. Također, dodala je kako postoji značajan broj spremnih projekata za nadolazeće financijsko razdoblje što je dobar pokazatelj kao i indikator spremnosti na buduća ulaganja u Hrvatskoj.

“Američka gospodarska komora u Hrvatskoj prepoznala je sektor prometa kao sektor koji generira četvrtinu ukupnih emisija stakleničkih plinova na području Europske Unije. Strateškim aktom Europske unije „Europski zeleni plan“ jasno je određen smjer održivog transporta koji se u osnovi oslanja na elektromobilnost kao polugu za smanjenje stakleničkih te štetnih ispušnih plinova sektora transporta, a Hrvatska pripada skupini zemalja središnje i jugoistočne Europe koje zaostaju po raspoloživosti javno dostupne infrastrukture za punjenje”. poručila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Komentiraj