Američka država New Jersey će slijediti kalifornijski primjer o uvođenju električnih teretnih vozila

Screenshot YouTube

Vlasti američke države New Jersey žele slijediti Kaliforniju i u budućnosti dozvoljavati prodaju kamiona isključivo na električni ili vodikov pogon, pišu news.yahoo.com.

Smanjivanje emisija ugljika i odbacivanje motora s unutarnjim izgaranjem postalo je općeprihvaćeno te ovakve inicijative traže veći odaziv i u drugim američkim državama. New Jersey bi novim zakonom otvorio put za uvođenje električnih kamiona, autobusa i raznih modela vozila za dostavu. Budući ambiciozni planovi imaju cilj da do 2030. godine barem trećina ovakvih vozila na cestama ima električni pogon.

Iako će zakon, tzv. Clean truck rule, prvi stupiti na snagu na području Kalifornije, brojne tvrtke specijalizirane za proizvodnju električnih vozila pozdravljaju inicijative u Jerseyu.

Službeni odjel New Jersey Department of Environmental Protection je ovaj plan najavio ovog proljeća, a sad se traži prihvaćanje do kraja ove godine. Otkriveno je kako bi se od početka 2025. godine postupno pojačavale odredbe za kupnju električnih kamiona ili onih na vodikovo gorivo. Proizvođači bi bili primorani prodati određeni postotak takvih teretnih vozila.

Industrija se buni ili ne, ističe se kako je još prerano za takve zakone, tu su i brojni kritičari. Volvo Grupa ima čvrste planove za proizvodnju električnih kamiona za područje Sjeverne Amerike, a jednako tako i konkurencija.

Mnogi žele da ovi zakoni postanu važeći na federalnoj razini tj. u svim američkim državama. Mnogi se bune kako bi onda promjena bila prespora. Američke države i gradovi sve više rade na infrastrukturi za električna vozila pa se, između ostalog, na što više važnih i pogodnih lokacija želi postaviti što veći broj punionica.

Komentiraj