AMBRIOVIĆ RISTOV: “Dočekamo li jesen s mnogo oboljelih, neće biti dobro”

Dočekamo li jesen s mnogo oboljelih, neće biti dobro, i zato virus treba sada suzbiti disciplinom, izjavila je večeras za dnevnik.hr virologinja i članica Vladinog znanstvenog savjeta Andreja Ambriović Ristov.

Najesen, rekla je, “čeka nas ono što si pripremimo sad”: “Ako sada budemo pametni, i ako napravimo ono što smo pokazali da možemo kad smo bili u lockdownu. Tad smo bili stvarno disciplinirani i doveli smo se do toga da imamo nula oboljelih dnevno i to više dana. Ako sada budemo pametni, možemo ovo suzbiti i doći na jednoznamenkaste brojeve. Ako jesen dočekamo s velikim brojem oboljelih, neće biti dobro”.

Ambriović Ristov kaže da virus nije oslabio. “Ono što primjećujemo su malo slabiji simptomi. Nekoliko je razloga zašto je tako. Možda u ljetno doba imamo manje drugih mikroorganizama. Možda smo više vani. Možda se inficiramo manjom dozom virusa”, rekla je, ali i dodala da je teško reći jesu li simptomi zaista slabiji.

Imunitet krda nije rješenje: “Neke zemlje su pokušale krenuti tim putem pa su vrlo brzo odustale. Jer malo je zdravstvenih sustava koji bi mogli primiti toliki broj pacijenata, da svi obole u kratkom vremenskom razdoblju. Svi su krenuli istim putem – socijalna distanca i maske”, kazala je, naglašavajući kako “virus definitivno nije ni sezonski”.

Preporučila je da se u prostorijama s više ljudi češće otvaraju prozori i prozračuje, a preporuča i da svi nose maske. Treba ih, kaže, cijelo vrijeme držati preko nosa i usta te ih ne skidati niti radi razgovora. Distanca, pak, vrlo je važna, što se vidjelo u karanteni.

Još se ne može pouzdano reći koje točno posljedice virus izaziva u organizmu, ali Ambriović Ristov na osnovu dosadašnjih spoznaja spominje fibrozu pluća, ugruške, pa i posljedice za mozak, bubrege i druge organe. “Ali dok se svi podaci ne prikupe i dok nam statistika neupitno ne pokaže da je to tako, bojimo se reći da je to tako i nikako”, kaže.

Komentiraj