“AMBASADOR”: Poduzetnik u obnovu bivšega splitskog hotela ulaže 100 milijuna kuna

Miranda Cikotic/PIXSELL

Obitelj poznatoga hrvatskoga nogometnog trenera Tomislava Ivića prodala je zgradu negdašnjega splitskog hotela “Ambasador” njemačkom poduzetniku Klausu Alexu Birkenstocku, koji će u nju uložiti  više od 100 milijuna kuna, potvrdio je u srijedu savjetnik toga njemačkog poduzetnika Nenad Kurtović.

“Tvrtka ‘Žnjanske hridi’ u vlasništvu njemačkog poduzetnika Birkenstocka otkupila je tvrtku ‘Retoi’ u vlasništvu obitelji Ivić, koja je posjedovala zgradu negdašnjeg hotela ‘Ambasador’, koja je u lošem stanju, i u njezinu će obnovu uložiti nešto više od 100 milijuna kuna”, rekao je za Hinu Kurtović. Dodao je kako je on bio direktor tvrtke “Retoi”, a nakon njezine prodaje poduzetnik Birkenstock ga je angažirao za savjetnika.

Zgrada negdašnjeg hotela “Ambasador” smještena je na jednom od najelitnijih mjesta u Splitu na Trumbićevoj obali, tik uz more između Matejuške i zapadne obale. Po Kurtovićevim riječima, ovog ljeta novi vlasnik zgrade zaključit će ugovor o koncesiji na pomorskom dobru na površini oko 1300 metara četvornih na razdoblje od dvadeset godina. Najavio je da će obnova najvjerojatnije početi u listopadu ove godine i trajati 20 mjeseci.

“Budući da je zgrada u ruševnom i zapuštenom stanju, gotovo u cijelosti će se ukloniti njezina stara konstrukcija, a izgradit će se nova hotelska zgrada s podzemnom garažom i 78 soba i apartmana”, rekao je Kurtović.

Zgrada je izgrađena 1937. godine i do 1942. u njoj je bio hotel “Ambasador”, a tijekom Drugog svjetskog rata njome su se koristile razne vojne postrojbe. Od 1945. do Domovinskog rata u zgradi je bio Dom JNA,  a od 1952. u njezinu dograđenom krilu bilo je kino “Jadran”.  Devedestih godina u tu se zgradu smjestio Crveni križ, a 1997. od grada Splita ju je kupio Tomislav Ivić.

Komentiraj