Amazon zatvara internetsku trgovinu Book Depository sa sjedištem u Velikoj Britaniji

Tvrtka Book Depository, prisiljena je uslijed restrukturiranja Amazona, koji je njezin vlasnik, zatvoriti svoju britansku operaciju. Iz tvrtke su, uz žaljenje, obavijestili svoje korisnike da s poslovanjem prestaju 26. travnja 2023. godine.

Kupci mogu nastaviti naručivati ​​knjige do podneva po britanskom vremenu zadnjeg dana trgovanja, dodaje se na web stranici tvrtke. “Mogu potvrditi da smo donijeli tešku odluku da zatvorimo Book Depository”, rekao je glasnogovornik Amazona.

Book Depository osnovali su 2004. bivši Amazonov zaposlenik Andrew Crawford i njegov poslovni partner Stuart Felton.

Globalni online prodavač knjiga, kojeg je 2011. kupio Amazon, ima urede u Londonu, Gloucesteru, Madridu, Cape Townu i Chennaiju, s centrima za isporuku u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji.

Tisuće korisnika Book Depositoryja, uključujući autore bestselera, s tugom su reagirali na tu objavu. “Tužno je čuti vijest. Ogroman gubitak za sve nas”, tvitao je novozelandski pisac i pjesnik Lang Leav.

“Srce mi se slama”, rekao je drugi korisnik Twittera.

Ove godine Amazon je ukinuo tisuće radnih mjesta s ciljem ostvarivanja velikih ušteda. Kao dio preokreta, tvrtka je najavila promjene u poslovanju s knjigama, uključujući odluku o prestanku prodaje časopisa i pretplata na novine na svom uređaju za e-knjige Kindle.

U objavi na blogu u siječnju, izvršni direktor Andy Jassy rekao je da će ukupno nešto više od 18.000 radnih mjesta biti ukinuto u cijeloj tvrtki, uključujući gubitak radnih mjesta u njezinoj operaciji prodaje knjiga. Jassy je spominjao  “tešku odluku o eliminaciji brojnih radnih mjesta u našim poslovima s uređajima i knjigama”.

Kao i veći dio globalne tehnološke industrije, Amazon je doživio procvat prodaje tijekom pandemije kada su kupci ostali kod kuće. No, u posljednje vrijeme njegova prodaja je usporena jer potrošači troše manje zbog krize troškova života.

Druge tvrtke, uključujući Google i vlasnika Facebooka Meta, bore se s time kako uravnotežiti mjere smanjenja troškova s ​​potrebom da ostanu konkurentni, piše BBC.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner