Amazon donirao 250 tisuća funti fondu koji pomaže malim knjižarama

Tehnološki gigant Amazon, koji je godinama kritizan kao glavni krivac u padu prodaja knjiga, potpuno je iznenadio knjišku industriju kada se saznalo da je uplatio 250 funti fondu koji brine o nezavisnim i malim knjižarama u Engleskoj i Irskoj.

Fond The Book Trade Charity pomaže svim malim knjižarama koje su pogođene pandemijom koronavirusa. Iako fond u početku nije otkrivao tko je donirao spomenuti iznos, na kraju su ipak obznanili da se radi o Amazonu.

David Hicks, glavni šef fonda, kazao je za BBC da udruga pomaže cijeloj industriji, od izdavača do knjižara. Također, pomaže malim knjižarama koje su se našli u financijskoj krizi zbog zatvaranja svojih vrata uslijed mjera zbog pandemije koronavirusa.

“Amazon nam se obratio i rekli su nam da bi htjeli uplatiti određen novac u fond kako bi pomogli u ovim teškim vremenima. Također, naglasili su da bi voljeli da se sve odradi što diskretnije”, kazao je. Na kraju, fond je pokušao izostaviti ime donora, iako Amazon nije inzstirao na anonimnosti. Kako se postaljalo sve više pitanja, a list The Bookseller objavio je priču u kojoj su naveli da je misteriozni donor uplatio 250 tisuća funti.

Hicks je naglasio da, dok izdavači vrlo dobro surađuju s Amazonom, knjižare baš i ne njeguju bliske odnose s gigantom.

Potez Amazona naišao je na brojne reakcije, a većina njih ga naziva ‘nevjerojatnim’.

Komentiraj