Amaterski tim nakon više od pola stoljeća ‘razbio’ šifriranu poruku zloglasnog ‘Zodiaca’

Više od pola stoljeća nakon što je takozvani ‘Zodiac Killer’ prvi put počeo terorizirati sjevernu Kaliforniju, čini se kako je ameterski tim za razbijanje kodova napokon dešifrirao jednu od tajnovitih kodiranih poruka koju je ubojica poslao San Francisco Chronicleu 1969. godine, piše CNN.

Poruka je nazvana ‘šifrom 340’, a dešifrirali su je David Oranchak, programer softvera u Virginiji, Jarl Van Eycke, belgijski računalni programer i Sam Blake, australski matematičar.

Dekodiranjem su došli do sljedeće poruke:

Nadam se da se puno zabavljaš pokušavajući me uhvatiti
To nijsam bio ja u TV emisiji koja je govorila o meni
Ne bojim se plinske komore jer će me ranije poslati u raj
Jer sad imam dovoljno robova da rade za mene tamo gdje svi ostali nemaju ništa kad došu u raj pa se boje smrti
Ne bojim se jer znam da će moj novi život biti lak u rajskoj smrti“.

Poruka je napisana velikim tiskanim slovima, bez interpunkcijskih znakova, a nekoliko je riječi pogrešno napisano.

TV emisija o kojoj se govori u poruci je ‘The Jim Dunbar Show’, a poruka je poslana dva tjedna nakon što je u emisiji gostovala osoba koja je tvrdila da je ‘Zodiac Killer’.

Oranchak, koji na dešifriranju poruka radi od 2006. godine, kazao je da je to bio veliki šok jer je toliko navikao na neuspjeh i nije mislio da će ništa naći. Trojac je svoja otkrića prošlog tjedna iznio FBI-u, ali nisu otkrili svoj pothvat sve dok nije došla potvrda FBI-a. Tim je koristio jedinstveni program koji ‘prosijava’ 650 tisuća varijacija poruke. U jednoj se pokavilo nekoliko riječi, a onda su sami dešifrirali dijelove poruke.

Kako navodi ovaj programer softvera, jedino razočarenje bilo je što u poruci nema nikakvih osobnih podataka o ubojici. Kaže da ne polaže velike nade u dešifriranje preostalih poruka. One su, objašnjava, vrlo kratke, prekratke kako bi našli pravu varijaciju slova i riječi.

U izjavi FBI navodi da slučaj ostaje otvoren i da je istraga u tijeku. “Zbog trajne prirode istrahe i iz poštovanja prema žrtvama i nihovim obiteljima, trenutno nećemo daati daljnje komentare”, navodi se u priopćenju.

Serijski ubojica Zodiac između 1968. i 1696. godine ostavio pet mrtvih tijela. Nikada nije uhvaćen, ali je reputaciju stekao pisanjem pisama policiji i medijima sve do 1974. godine. Neka od pisama bila su u šiframa, a u njima se generalno hvalio s ubojstvima. Uz svoja je pisma ponekad slao i krvave komade odjeće kako bi dokazao zločin. Tvrdio je da je ubio čak 37 osoba.

Godine 2007. svoju je premijeru imao film ‘Zodiac’ u kojem glume Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo i Robert Downey Jr.. Film je bio zajednička produkcija Paramount Picturesa i Warner Brosa., a temeljen je na istoimenoj knjizi Roberta Graysmitha. Režirao ga je David Fincher.

Fincher, scenarist James Vanderbilt i producent Brad Fischer proveli su 18 mjeseci provodeći vlastitu istragu i istraživanje o Zodiacovim ubojstvima.

Komentiraj