Alvaro Djalo rođen je u Madridu, nije baskijskog porijekla, ali Athletic Bilbao ga ipak kupuje iz Brage. Kako?

Autor:

Soccer Football - Taca da Liga - Semi Final - Sporting Braga v Sporting Lisbon - Municipal Stadium of Leiria – Dr. Magalhaes Pessoa, Leira, Portugal - January 23, 2024 Sporting CP's Morten Hjulmand in action with S.C. Braga's Alvaro Djalo REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS

PEDRO NUNES/REUTERS

Dok se mi u Hrvatskoj bavimo bizarnim nivoima komunikacije sudaca i VAR-soba, Brunom Marićem i njegovim interpretiranjem sudačkih odluka i nejasnim stavom dijela klubova i navijača koji se žale na „povlašteni status jednog kluba“ ali se istovremeno rukama i nogama bore protiv bilo kakvih promjena, u kulturnim nogometnim državama se bave samo nogometom, između ostalog transferima igrača.

Tako je ovih dana u javnost izašla vijest kako je Athletic Bilbao dogovorio transfer, koji će naravno biti realiziran u srpnju, Alvara Djala, 24-godišnjeg lijevog krila Brage, momka koji je ove sezone do sada upisao šest golova i tri asistencije u Primeiri i dva gola u Ligi prvaka.

Ono što je u ovoj priči zanimljivo je činjenica da je Djapo rođen u Madridu, a kao što vidite na slici – teško da može imati baskijske korijene. Kako će onda ipak zaigrati u Athleticu, klubu koji je poznat po činjenici da se strogo drži svog osnovnog postulata, „cantere“? Jednostavno, Athletic se po potrebi drži i jedne iznimke – igrači koji nisu Baski ali koji su neko vrijeme bili u mlađim kategorijama bilo kojeg baskijskog kluba, mogu postati članovi prve momčadi. Djalo, koji ima dvojno, španjolsko i državljanstvo Gvineje Bisau, se s roditeljima u jednom periodu preselio u Bilbao, gdje je igrao za lokalne klubove SD Begoña i San Miguel. Internet-priče kažu kako ga je otac u vrijeme kad je mladi Alvaro imao 15-16 godina nudio Athleticu, međutim na San Mamesu su mu rekli ono standardno, „dobar je ali puni smo na njegovoj poziciji, pratit ćemo ga“. Stoga ga je otac odveo ni više ni manje u Portugal, ponudio ga Bragi gdje su se odmah oduševili i, u dobi od 17 godina, doveli u svoje redove.

„Naša sportska filozofija je vođena principom koji određuje da igrači koji su došli iz same akademije i oni koji su trenirali u Euskal klubovima mogu igrati u njegovim redovima“, stoji zapisano u temeljnim principima Athletic Bilbaa, a činjenica da je Djalo jedno vrijeme trenirao u dva spomenuta lokalna baskijska kluba omogućit će mu, po svemu sudeći, transfer u klub koji je između ostalog poznat po tome što ga „vodi ulica“, odnosno u vlasništvu je navijača i što je uz Barcelonu i Real jedan od samo tri kluba koji nikad u povijesti nisu ispali iz prvog ranga španjolskog nogometa.

Dolazak Djala u Bilbao znači da će na ljeto vjerojatno Nico Williams (21) biti prodan, što će Athleticovu blagajnu dodatno napuniti. Transfermarkt mlađeg Williamsa procjenjuje na 50 milijuna eura ali obzirom da ga traži „pola Europe“, vjerojatno će na ime odštete u Bilbao otići i više.

Usput, Djalo je bratić Adua Aresa (22), još jednog lijevog krila iz Athletica. Očevi Djala i Aresa su braća a ako se pitate kako to da se ne prezivaju isto, odgovor je jednostavak – Adu Ares je samo skraćeno od Malcom Abdulai Ares Djalo. Ares je rođen i odrastao u Baskiji, odakle mu je majka a član Athletica, za koji je upisao osam nastupa u Primeri, od prošlog je ljeta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.