Allyson Felix se kvalificirala na svoje pete Olimpijske igre, u Tokio ide po desetu medalju

Proslavljena američka atletičarka Allyson Felix kvalificirala se na svoje pete Olimpijske igre. Felix će u Tokiju nastupiti na 400 metara, na američkim kvalifikacijama održanim u nedjelju osvojila je drugo mjesto sa 50.02, iza Quanere Hayes (49.78).

„Ako nešto znam, onda znam što znači boriti se, a za ostvariti ovako nešto je trebala velika borba“, rekla je Felix nakon što je istrčala vizu za Tokio.

Felix (35) je u karijeri čak 13 puta bila svjetska i šest puta olimpijska prvakinja, uz to još ima tri srebra i dvije bronce sa svjetskih prvenstava i tri olimpijska srebra. Medalje je osvajala na 200 i 400 metara te u štafetama 4×100 i 4×400 metara.

Ono po čemu je ova kvalifikacija na Olimpijske igre toliko posebna je činjenica da se Felix vratila poslije dvije godine nakon što je rodila kćer Camryn. Trudnoća se zakomplicirala, Camryn se rodila šest tjedana prije termina, bilo je upitno hoće li preživjeti. Sve je prošlo dobro i to je za Felix bio dodatni motiv vratiti se natjecanjima. „Pomogao“ je i Nike, 2018. je izbila velika afera nakon što je ovaj veliki brand ponudio Felix produženje ugovora u vrijeme njezine trudnoće ali i smanjenje za 70 posto! Atletičarka je krenula u borbu i pobijedila: iz Nikea je prešla u GAP Athleta, ali ono što je važnije – Nike se javno obavezao da više neće spuštati ugovore trudnim sportašicama.

„Živimo u društvu u kojem vam svi govore isto: Rodila si i više se nećeš moći natjecati kao prije. Ne želim na to pristati. Uostalom, imati Camryn uz sebe u ove dvije godine za mene je bila motivacija kakvu do sada nikad nisam imala“, rekla je Felix koja se planira umiroviti u ljeto 2024. prije Olimpijskih igara u Parizu.

Komentiraj