Ivana Ivanovic/PIXSELL

Alkari ljuti na gradske vlasti jer im nisu htjele jamčiti za 8 mil. kn kredita za novu montažnu tribinu

Upućeni sinjski izvori tvrde da je Viteško alkarsko društvo bilo vrlo restriktivno prema njima kada je dijelilo karte za nadolazeću 300. sinjsku alku. Isti izvori tvrde da su alkari ljuti na gradske vlasti zato što nisu htjele biti jamac za kredit od osam milijuna kuna koliko su alkari tražili za kupnju novih montažnih tribina te da je to u pozadini restriktivnosti u dodjeli karata. Logika VAD-a bila je jednostavna – planirali su podići kredit, a ako ga ne bi otplaćivali, teret bi trebao pasti na lokalne gradske vlasti. Upućeni sinjski izvori tvrde da alkari u tom kontekstu imaju prevelika očekivanja te da im novca za montažnu tribinu ne bi nedostajalo da su umjerenije trošili desetke milijuna kuna koje im je proteklih godina Vlada donirala za obnovu alkarskih dvora.


Nakon što je Nacional u prošlom broju otkrio da je rigidna desnica cenzurirala
HRT-ov film o povijesti Alke, prešućujući tko je najtrofejniji alkar u suvremenoj hrvatskoj državi i vrijeđanja bivšeg predsjednika Stipe Mesića, autori i producenti filma poslali su sredinom proteklog tjedna zajedničko priopćenje kojim ta otkrića posredno potvrđuju.

Pokušavajući objasniti tvrdnje da se u tom slučaju nije radilo o cenzuri, u priopćenju se navodi da je opstojnost alke kroz tri stoljeća tek spomenuta te da to nije glavna tema filma koji bi trebao govoriti o povijesti tog natjecanja. Prešućivanje i cenzura pokušavali su se opravdati nastojanjima da se „tako velike obljetnice ne politiziraju“.

U priopćenju se nije ni pokušalo objasniti kako je moguće da je najtrofejniji alkar u modernoj hrvatskoj državi ipak prvo spomenut, a potom izbačen iz sadržaja. Umjesto toga javnosti se priopćilo sljedeće: „U tu problematiku nije se dublje ulazilo ni zbog same koncepcije filma, njegova trajanja i scenarija. Stoga nikakve insinuacije o tome da je tzv. rigidna desnica izbacila alkara Ognjena Preosta iz filma te da je prešućeno vrijeđanje bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ne stoje. Što se tiče spominjanja alkara slavodobitnika, u filmu je spomenut, i to na kraju, samo najtrofejniji alkar Nikola Cerinić, koji je 12 puta osvojio Sinjsku alku. Također je netočno da je prešućeno vrijeđanje bivšega predsjednika Stjepana Mesića jer ta tema scenarijem uopće nije bila ni predviđena, kao što njime nisu bili predviđeni ni brojni drugi događaji u povijesti Alke koji su imali politički odjek“, stoji u priopćenju koje dodatno potvrđuje točnost prošlotjednih otkrića Nacionala.

Komentiraj