Zagrebačka filharmonija novu koncertnu sezonu otvorit će u petak, 23. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod ravnanjem novog šefa dirigenta Davida Danzmayra te solističkim nastupom pijanističke zvijezde Aljoše Jurinića.

Kako se ističe u najavi, Zagrebačka filharmonija sezonu će otvoriti izvedbom djela hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula “Hommage a Sorkočević”, a nastaviti izvedbama “Don Juana” Richarda Straussa, 1. koncerta za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva u interpretaciji Aljoše Jurinića, te 5. simfonijom Petra Iljiča Čajkovskoga.

Mladi pijanist Aljoša Jurinić do 27. godine osvojio je  većinu vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj te bio laureat najprestižnijih pijanističkih natjecanja u svijetu. Finalist pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi, na kojem je 1980. započela karijera velikog Ive Pogorelića, laureat prestižnog natjecanja  kraljice Elizabete u Bruxellesu, Mladi glazbenik 2012. Zagrebačke filharmonije, samo su neki od njegovih najvećih uspjeha.

“Virtuoznost, briljantnost, nadahnutost, strastvenost sofisticiranost, istančana senzibilnost… samo su neki od epiteta koje se ‘lijepe’ uz njegove izvedbe, a isto je i s publikom koja s velikim zanimanjem dolazi na njegove koncerte. Nije slučajno da njegov glazbeni put i talentiranost uspoređuju s onim Ive Pogorelića, kao i činjenica da je Hrvatska u tom izvanrednom pijanistu dobila predstavnika svoje glazbene izvrsnosti najviše umjetničke razine”, stoji u najavi.

“U kombinaciji s orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem svog novog karizmatičnog šefa dirigenta Davida Danzmayra, bit će to koncertna večer posebnog intenziteta zvuka i interpretacije visokog dosega”, poručuju iz Filharmonije.

Koncertom otvaranja, Zagrebačka filharmonija nagovještava bogatu koncertnu sezonu u kojoj će kroz svoje redovite cikluse Crveni i Plavi ponuditi omiljena tradicionalna djela orkestralnog repertoara, te najavljuje i jedan novi, OFF ciklus u kojemu će se publici predstaviti “Zagrebačka filharmonija kakvu još nismo upoznali”, a koji, među ostalim, donosi koncert s Matijom Dedićem i Gabi Novak u sjećanje na Arsena Dedića, večer posvećenu glazbi tanga i fada, koncert s “kraljem violinista” Robijem Lakatošem, te glazbu iz Disneyevih filmova.

Komentiraj