Alex Ferguson i Arsene Wenger u Kući slavnih

Legendarni nogometni treneri Alex Ferguson i Arsene Wenger primljeni su u Kuću slavnih engleske Premier lige čime su postali prvi menadžeri sa takvim priznanjem.

Sir Alex Ferguson najuspješniji je trener u povijesti Premier lige te je Manchester United vodio do 13 titula prvaka. Vodio je klub s Old Trafforda od 1986. do 2013. godine, a ujedno je osvojio premijerno izdanje Premier lige u sezoni 1992./93. Te sezone je Manchester United prekinuo dugo sušno razdoblje bez naslova nacionalnog prvaka. Prije toga posljednji puta bio je prvak 1967. godine.

Trener godine postao je u čak 11 navrata, a u 810 utakmica koliko je vodio Manchester United u Premier ligi ostvario je 528 pobjeda što je apsolutni rekord lige.

“Uistinu sam presretan zbog ovog priznanja, koje nije samo moje. Iza svega toga stoji cijeli klub, tadašnje klupsko vodstvo, moji pomoćnici u stručnom stožeri i, naravno, igrači”, rekao je 81-godišnji Ferguson.

Trenutačno su šestorica njegovih igrača, koje je vodio već u Kući slavnih Premier lige. Radi se o Ericu Cantonu, Royju Keaneu, Paulu Scholesu, Ryanu Giggsu, Peteru Schmeichelu i Davidu Beckhamu.

Arsene Wenger vodio je Arsenal tijekom čak 22 sezone, odnosno od 1996. do 2018. godine što je trenerski rekord lige. Isto tako vodio je klub sa Emiratesa tijekom 828 utakmice po čemu također drži rekord, a klub je ostvario 476 pobjeda.

Tri puta je sa Arsenalom bio prvak Engleske, a posebno će ostati upamćena sezona 2003./04. kada je do cilja došao bez poraza.

“Hvala svima na ogromnom priznanju. Volio bih ostati upamćen kao trener i osoba, koja je iznimno voljela Arsenal. Onaj, koji je poštovao vrijednosti kluba, ali i ostavio ga u poziciji sa koje može napredovati i biti sve bolji”, rekao je 73-godišnji francuski strateg.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner