EPA/STR

ALEP U petak hitan sastanak VS-a na zahtjev Francuske

Vijeće sigurnosti UN-a hitno će se sastati u petak na traženje Francuske, kako bi se razmotrilo humanitarno stanje u sirijskom gradu Alepu, rekli su diplomati u četvrtak.

To će biti zatvoreni sastanak o evakuaciji tisuća civila i humanitarnoj pomoći stanovnicima Alepa.

Francuski veleposlanik Francois Delatrre je pred novinarima govorio o europskoj inicijativi o raspoređivanju međunarodnih promatrača zaduženih za nadzor stanja u tom gradu na sjeveru Sirije.

“Francuska i Njemačka i drugi europski partneri usko surađuju oko prijedloga osiguranja evakuacije civila i humanitarnom pristupu” u Alep, rekao je.

On je ocijenio da je važnije nego ikada da se rasporede međunarodni promatrači pod okriljem UN-a za nadzor evakuacije.

Šef humanitarnih operacija UN-a Stephene O’Brien u petak će informirati veleposlanike 15 zemalja Vijeća o stanju u Alepu.

Prve evakuacije pobunjeničkih četvrti Alepa su počele u četvrtak dvama konvojima, a iz Pariza su pak u četvrtak krenula dva kamiona s prvom pomoći i građevinskim materijalom prema Siriji, kako bi se pomoglo onima koji bježe iz Alepa. Kopnom će preći oko 4.000 kilometara.

“Cilj je opskrbiti bolnice kako bi se mogle suočiti s povećanim zahtjevima ljudi koji će stići”, rekao je Chadi Homedan, liječnik i član francuske nevladine medicinske organizacije UOSSM. Drugi kamion sadrži materijal za obnovu zdravstvenih centara uništenih u napadima.

U Bruxellesu, na europskom summitu je francuski predsjednik Francois Hollande naglasio da je hitno potrebno evakuirati što više stanovnika.

 

Komentiraj