Alen Ružić: “Djelatnici rade 150 posto, visok je stupanj iscrpljenosti”

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić poručio je u ponedjeljak da je situacija s koronavirusom i dalje zbiljna, iako epidemiološke brojke pokazuju stagnaciju u populaciji.

“Treba neko vrijeme da se to reflektira i na broj hospitaliziranih. Mi smo 22. prosinca imali 164, a sada u ovom valu smo prešli 212 pacijenata. Jučer konkretno 199. Jutrošnje neslužbene brojke 209 bolesnika, od toga nešto više od 11 bolesnika na respiratoru i 30-ak bolesnika u intenzivnim njegama”, rekao je Ružić gostujući u ‘Studiju 4’ HRT-a.

Dodao je da imaju u post covid odjel koji ne ulazi u statistike, ali naglašava da i tih 18 pacijenata s teškim komplikacijama zbrinuti. “Sveukupno, za Primorsko-goransku županiju ovaj val je puno teži nego prethodni. Sreća, dobro smo se pripremili, djelatnici rade 150 posto. Visok je stupanj iscrpljenosti, ali želja za pomoć i predanost profesiji svih skupa drži na nogama”, istaknuo je Ružić.

Upozorio je da sve više mlađiih ljudi završava na kisiku. “Bolest se mijenja, imamo nove sojeve, a to znači da se i mijenja klinička slika. I dalje bolesnici starije dobi, s teškim bolestima, su u povećanom riziku od komplikacija i neželjenih ishoda. Učimo iz dana u dan i po rezultatima ishoda, kad gledamo ukupan broj, sve skupa potvrđuje da imamo dobru zdravstvenu skrb”, objasnio je.

Upitan ima li prostora za uštede u zdravstvenom sustavu, Ružić je rekao kako je uvjeren da slijedi razdoblje strukturnih reformi koje će trajno riješiti akumulirane probleme. “Medicina napreduje, svugdje u svijetu je skupa. Nekim internim reorganizacijama i posebnom pažnjom dobrog gospodarstvenika možemo na mnogim mjestima smanjiti rashod. Moramo se usporediti sa svijetom, neke cijene će definirati daljnji porast, ali s druge strane postoje prostori za uštede”, rekao je.

Ružić je poručio da reforma zdravstva ne može biti samo usmjerena na reorganizaciju, u nekim segmentima troškovi se mogu regulirati – struktura propisivanja lijekova, dužina boravka u bolnici, pitanje kadrovskih resursa.

Dio buduće zdravstvene reforme, dodao je, morat će biti osobna odgovornost bolesnika za zdravlje. “Krenimo samo od dijabetesa, mnoge bogatije zemlje od nas, imaju promjenu ponašanja i rizičnih čimbenika kao kratkotrajno razdoblje u kojem pacijent kroz to dolazi u mogućnost dobivati skupu terapiju. Mi imamo podatke koji su prilično nepouzdani, ali kazuju da se veliki broj propisanih lijekova ne popije, reforma će zahvatiti sigurno i taj dio”, rekao je i dodao da se jačanjem obiteljske medicine može bitno rasteretiti cijeli zdravstveni sustav.

 

Komentiraj