Alemka Markotić: “Nisam novinaru sredila cijepljenje preko reda, ta osoba se okolo hvalila”

Brojna novinarska pitanja na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak bila su posvećena ravnateljici Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemki Markotić.

Ministra zdravstva novinari su pitali misli li da je ravnateljica Zarazne zlouporabila položaj te koje mogu biti sankcije. “Nije bitno moje mišljenje. Ono što je sigurno, kad inspekcija završi postupanje, u odnosu na njen nalaz su mogući razni pravci. Moguće je da to ide komorama, a ako ima elemenata kaznenog djela, to se može uputiti DORH-u”, odgovorio je ministar Beroš i dodao da je njegovo mišljenje irelevantno.

Alemka Markotić je rekla da je struka o njenoj majci rekla sve. “Krivo je shvaćeno to o novinarima, nikome nisam omogućila nikakvo cijepljenje. Jedno od novinara se hvalilo nekome koga ja znam da se cijepio/cijepila preko reda i to je to. Moja intencija je bila samo da se unaprijed ne osuđuje. Treba vidjeti prvo, prije nego što se donose sudovi, je li imao indikacije da se cijepi. Onda možemo o tome raspravljati. Nijednom novinaru ja nisam omogućila cijepljenje”, rekla je Markotić.

Epidemiolog Bernard Kaić kazao da je to za njih nije prekoredno cijepljenje. “Govorim kao liječnik, ako imam mogućnost pomoći, moram to napraviti. U kategoriji ostali su oni koji nisu djelatnici domova, ali su itekako zaslužili da ih se cijepi”, rekao je.

Upitan je li netko tko je još ugroženiji trebao biti cijepljen prije takozvanih uglednika koji su se cijepili preko reda, Kaić je rekao da je mislio da su oni to zaslužili zbog svojih godina, a ne političkih zasluga. “A naravno, takvih ljudi koji su zaslužili zbog svog stanja ima oko milijun i par stotina tisuća. Zasad smo dobili 150.000, nismo mogli sve”, rekao je Kaić.

Markotić je ponovila da ima informaciju da se netko od novinara cijepio preko reda. “Žao mi je ako su se pošteni novinari našli povrijeđeni. Međutim da, to je bila informacija. Ta osoba se nažalost okolo hvalila na puno mjesta. Ja sam dobila tu informaciju, ali neću otkriti identitet. Stvar je da imamo ista mjerila”, dodala je Markotić.

Bernard Kaić je na konferenciji dvaput ponovio da registar cijepljenih osoba nikad neće objaviti, jer se radi o medicinskoj tajni.

Komentiraj