Alemka Markotić: “Nije točna informacija da su gužve na granicama i da se tamo uzimaju brisevi”

Hrvatska ne odustaje od provođenja sigurnosnih mjera na granicama, a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. sc. Alemka Markotić gostovala je na HRT-u i demantirala jučerašnje slovenske optužbe da su naše mjere ne učinkovite i da stvaramo gužve na granici.

“Moram reći da je pogrešna informacija koju je prenio slovenski premijer, o tome da se uzimaju brisevi na granici, da se čeka na granici. To nije točno. Mi jedini radimo dijagnostiku. Takve se stvari ne rade, jer se zdravim ljudima ne uzimaju brisevi zato što se ne očekuju pozitivni rezultati. Mislim da se Hrvatska ponaša vrlo odgovorno u ovoj situaciji, da pratimo trendove koje rade sve organizirane svjetske zemlje s dobro organiziranim zdravstvenim sustavom, uključujući kontakte s kolegama koje imamo širom svijeta, od Singapura do Njemačke, naglašava Alemka Markotić u Temi dana.

U emisiju se priključio i hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, javljanjem iz Njemačke koji se složio sa ocjenom Alemke Markotić i još naglasio da u ovoj situaciji ne bi trebalo biti mjesta politici.

“Čini mi se da utjecaj politike, posebno razgovor premijera o ovoj temi, je potpuno ne primjeren situaciji. Ovo je zdravstvena tema i o njoj bi trebali stručnjaci puno više govoriti. Hrvatska ima pravo na svoj stav. Nepotrebno je zatvaranje granica, ali u svakom slučaju potrebna je pažnja, potrebna je epidemiološka analiza i pronalaženje bolesnika da se bolest i virus ne bi proširili dalje”, rekao je Đikić i još jednom dodao da je Hrvatska dobro organizirana.

Đikić se u emisiji osvrnuo i na utjecaj koronavirusa i klimatskih promjena.

“Ne znamo što se sve događa u prirodi i životinjama. Većina ovih virusa s kojima smo imali problema zadnjih 10-ak, 20-ak godina dolaze od životinja do ljudi. I upravo ambijent gdje životinje žive i klimatske promjene, vjerujem, čine veliku neizvjesnost, tako da nismo sigurni do kakvih će novih vrsti virusa doći za nekoliko godina. Treba biti svjestan da klimatske promjene i sve što se događa oko nas može imati učinak i na nove vrste virusa koje dolaze”, rekao je Đikić.

Komentiraj