Alemka Markotić najavila dobre rezultate istraživanja o cijepljenju: “Kod nekih je primijećen puno veći broj antitijela”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran MIialjević’ Alemka Markotić u nedjelju je za Dnevnik Nove TV komentirala cijepljenje u Hrvatskoj i epidemiološku situaciju.

“Brojke rastu iznimno brzo. Svaka zemlja pokušava pratiti svoje specifičnosti i prema njima donositi mjere. Sada smo među najboljima u Europi. ECDC je pokušao dati nake zajedničke smjernice, no svi su rekli da ima previše različitosti među zemljama”, rekla je na početku Markotić.

Dodala je da sustav mora djelovati, ali je svaki pojedinac odgovoran za svoje ponašanje. “Ljudima je teško funkcionirati u ograničenom prostoru i s puno mjera, ali evo, nekako uspijevamo”, ističe.

Ravnateljica Zarazne kazala je da je Hrvatska provela istraživanje o cjepivima koje je od nas zatražila i Europska agencija za lijekove. “Sutra ćemo predstaviti istraživanje s vrlo zanimljivim rezultatima. Nakon druge doze je recimo primjećeno nekoliko puta veći titar (antitijela, op.a.) kod određenog broja ispitanika. Rezultati su dobri i zahvaljujući nekim novim spoznajama EMA je zatražila da podijelimo s njima ta istraživanja”, istaknula je.

Johnson i Johnson cjepivo, koje se primjenjuje u jednoj dozi, počet će se distribuirati početkom mjeseca travnja.

Na pitanje kakav nas Uskrs očekuje, rekla je kako svi želimo da on bude relaksiran, ali to ovisi o nama samima. “Mjere su važne, trebamo ih se držati kako bi stvari ostale pred kontrolom”, zaključila je Alemka Markotić.

Komentiraj