Alemka Markotić govorila o utjecaju koronavirusa na plodnost žena i muškaraca

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u petak u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje na koji način covid utječe na reproduktivno zdravlje, odnosno s kakvim se problemima susreću muškarci, a s kakvim žene koje su preboljele covid, Markotić navodi da je to iznimno važna tema o kojoj treba govoriti.

“O njoj se govori u kontekstu cijepljenja i to dosta s lošom informiranosti. Nema još uvijek dovoljno istraživanja, ima još uvijek prostora za dodatna istraživanja pa ćemo se i mi kao tim uključiti”, rekla je Markotić.

“Ono što se do sada zna – trudnice mogu teže oboljeti i češće teže obolijevaju i češće završavaju na respiratoru ako se inficiraju. Ono što je bitno – kod djece može biti niža porođajna težina, prijevremeni porod i smrtni ishod. Nažalost, djeca koja se rađaju kod inficiranih majki često završavaju na neonatološkim odjelima gdje trebaju dodatnu skrb i produljenu skrb”, rekla je Markotić.

Stanice u ejakulatu

“Što se tiče utjecaja virusa na plodnost u žene, nema jasnih podataka o tome da bismo mogli nešto relevantnije reći, no sigurna sam da će i to biti u dogledno vrijeme”, istaknula je.

“Kod muškaraca je više istraživanja kod same plodnosti – stanice u testisima i prostati imaju puno receptora za virus i mogu biti inficirane, dokazane su stanice u ejakulatu određene infekcije, ali ne tako česte”, navodi Markotić.

“Dolazi do jake upale i oštećenja stanica i prostate i testisa, a uz to i oštećenja spermija na određeno vrijeme pa je smanjena količina koja može utjecati na funkcije reproduktivnog zdravlja i plodnost”, rekla je.

“Jedan dio bolesnika, pa i onih s blažim oblicima, ima i jedno vrijeme jake bolove u testisima i skrotumu koji se nastavljaju i u postcovid fazi”, dodala je Markotić.

Cijepljenje i neplodnost

Jako puno pogotovo mlađih žena odgađa cijepljenje baš zato što se boje neplodnosti. Na pitanje imaju li razloga za strah, Markotić navodi da razloga za strah – nema.

“Bitno je da se cijepe, za trudnice nema preporuka, no prije planirane trudnoće bi bilo dobro da se žene cijepe na vrijeme, to im omogućava da su puno sigurnije i da ne dožive komplikacije koje sam nabrojala”, rekla je Markotić.

Oni koji se nisu cijepili ne razmišljaju ni o prvoj, a cijepljenima nije dobro sjela vijest o trećoj dozi. Koliko cjepivo zaista štiti, primjerice, zaposlenike Infektivne klinike?

“Jasno je da su zaposlenici bili visoko zaštićeni, prije cijepljenja imali smo 14 posto oboljelih, sada imamo 1.7 posto i to sve s vrlo blagim oblicima bolesti tipa jače prehlade. Cjepivo definitivno štiti, to smo pokazali mi koji smo izloženi gotovo svakodnevno”, rekla je.

“Istraživanjima smo dokazali da titar pada, vjerojatno će trebati treća doza, ali opet, sigurno smo za ovo sve vrijeme razvili i takozvanu staničnu imunost tako da svi oni koji su cijepljeni, kad su u kontaktu s virusom, njihove stanice se aktiviraju i proizvode dodatna antitijela”, navela je Markotić.

Cijepljene osobe šire zarazu

Ispostavilo se da i cijepljene osobe šire zarazu. Na pitanje koliko je to u odnosu na necijepljene, Markotić je kazala da nema jasnih podataka o postocima.

“Ono što se zna, s delta varijantom koja je puno infektivnija ima kliconoša, mogu imati virus u nosu i oni koji su cijepljeni. Kolika je mogućnost širenja virusa, još nema podataka, no sigurno je i tu situacija bolja u odnosu na necijepljenje”, zaključila je Markotić.

Komentiraj