Alem Ćurin dobio mural u središtu Splita

Ilustracija splitskog umjetnika Alema Ćurina iskorištena za plakat 44. Splitskog ljeta 1998, postala je mural na donedavno oronulom zidu pročelja ateljea splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u središtu Splita, javila je Slobodna Dalmacija.

Mural je predstavljen danas, posljednjeg dana 66. Splitskog ljeta. Riječ je nadrealističkoj ilustraciji snovite i ponešto zloguke atmosfere koja, povećana na dimenzije velikog murala, djeluje uistinu dojmljivo. Njezin je dio i stih “Možda bi vam bilo bolje da niste tu” kultnoga splitskog glazbenika Jadrana Zlodre Gobba, koji je tu pjesmu sa svojim bandom “Otprilike ovako” izvodio i u splitskom HNK. Mural su izradili umjetnici Luka Duplančić i Ivan Svaguša.

Intendant splitskog HNK Srećko Šestan na predstavljanju je naglasio kako je izradu murala inicirao Vjeko Santrić iz udruge Građanska inicijativa Splita Grist te obećao kako će splitski Teatar svako buduće Splitsko ljeto obogatiti jednim muralom u gradu.

Inicijator umjetničke intervencije Vjeko Santrić mural je nazvao dokazom “da se i u najtežim okolnostima, uz dobru volju i energiju, može napraviti nešto kvalitetno”.

“Sve na ovom zidu pripada XX stoljeću i prošlom mileniju. O ovom sadašnjem, nemam baš neko mišljenje”, komentirao je nastanak murala na svojoj Facebook stranici Alem Ćurin. “Ideja je bila (i još je ima) s ovim muralom centru ispražnjenog i ispraznog današnjeg Splita dati, vratiti barem slikom, kakav takav kulturni štih, pod ‘okriljem’ teatra u blizini i motivima iz fundusa memorije istog”.

Alem Ćurin, rođen 1953. na Hvaru, jedan je od najmarkantnijih hrvatskih ilustratora i strip crtača, autor nagrađivan u Hrvatskoj i u inozemstvu. Aktivist i lijevi buntovnik koji provokaciju oplemenjuje izvanrednom kreativnom inteligencijom, dugogodišnjim je angažmanom u splitskom Feral Tribuneu, a posljednjih godina i ilustriranim naslovnicama tjednika Novosti, stvorio jedinstven i prepoznatljiv autorski izraz koji perfekcionistički precizan crtež objedinjuje s nadrealističkom i revolucionarnom porukom istodobno.

 

 

 

 

Komentiraj