HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Aleksić upozorio na presudu Višeg suda u Mariboru o valutnoj klauzuli CHF

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić upozorio je u četvrtak u Saboru na presudu Višeg suda u Mariboru koji je, nakon prvostupanjske presude da je valutna klauzula švicarskih franaka (CHF) ispravna, ukinuo tu presudu, vratio je na prvi stupanj i utvrdio da je valutna klauzula nepoštena.

“Obrazloženja su da se time krši načelo savjesti i poštenja iz Zakona o obveznim odnosima, kaže se da su potrošači slabija strana u ugovornom odnosu, dužnosti suda su po službenoj dužnosti ukinuti nepoštenih ugovornih odredbi, sud na vlastitu inicijativu treba spriječiti primjenu nepoštenih odredbi”, istaknuo je Aleskić nakon stanke koju je o toj temi zatražio na početku zasjedanja.

Nakon Francuske, kaže, sada je takvu odluku donijela i Slovenija.

Naš Ustavni sud je, podsjetio je, krajem prošle godine u prosincu odlučio da revizija Vrhovnog suda o valutnoj klauzula CHF nije na zakonu utemeljena i nije se poštivala odluka suda EU-a, nisu se uputila prethodna pitanja sudu EU-a prije konačne odluke i zbog toga vratili reviziju na ponovno odlučivanje.

“Očekujemo, i nadam se, ove godine novu odluku Vrhovnog suda i nema razloga da se s njom dodatno čeka  jer sve je poznato i to nije novi predmet”, poručio je Aleksić.

Komentiraj