Aleksić o pisanju Nacionala: “Nevjerojatno je da su sumnjive transakcije ZABE slučajne, to je napravljeno s namjerom”

Nacional je u novom broju ekskluzivno objavio da je Zagrebačka banka usred vjerojatno najvećeg skandala u svojoj povijesti. Ta je banka pod sumnjom da je većem broju svojih klijenata omogućila pranje novca. I to zato što veliki broj transakcija, koje se zbog visine transferiranih novčanih iznosa sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca trebaju temeljito provjeravati, ta banka uopće nije provjeravala. To su Nacionalu potvrdila tri neovisna izvora s neposrednim saznanjima o tom dramatičnom skandalu čiji se razmjeri još uvijek utvrđuju. Trenutno se utvrđivanjem razmjera te eksplozivne afere bave dvije institucije, Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija. To je ujedno i glavni razlog što je Miljenko Živaljić, donedavni predsjednik Uprave Zagrebačke banke, prije mjesec dana podnio ostavku na tu funkciju, a u ponedjeljak su, nakon što je u Zagrebačku banku stigao upit Nacionala o zbivanjima u banci, ostavke pod hitno dala još dva člana Uprave.

“Nevjerojatno je da su im takve transakcije prošle ispod radara, sumnjam da je to slučajno, to nije slučajno, to je napravljeno s namjerom. Banka provjerava svakog potrošača do sedmog koljena dok im ovakva stvar prođe kroz prste, to je nemoguće. Ja vjerujem da je tu bilo namjere i čak pretpostavljam da to nije jedina banka u kojoj se događa pranje novca. To nije nešto čudno, banke već 17 godina nepošteno posluju u Republici Hrvatskoj! Ovo je samo jedno u nizu sumnjivih poslovanja, zbog toga sam jučer poslao prijavu Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji gdje zahtijevam da te institucije konačno zaustave nepošteno poslovanje hrvatskih banaka, budući da HNB za to nije sposobna”, rekao je za Nacional.hr saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić.  

Nacional: Kontrolira li  HNB dovoljno bankarski sustav u Hrvatskoj?

 “Uopće ga ne kontrolira dovoljno, ona ga kontrolira vrlo površno, više u smislu knjiženja i koje pokriće trebaju imati, međutim kada dođe do nezakonitog poslovanja tu HNB pada na ispitu.” 

Što je sve Goran Aleksić rekao za Nacional.hr možete pogledati i na našoj Facebook stranici.

Goran Aleksić o otkriću Nacionala o slučaju pranja novca u ZABI

Posted by Nacional News Magazin on Wednesday, February 26, 2020

Komentiraj