HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

ALEKSIĆ ‘Neprihvatljivo Vladino odbijanje zakonskih prijedloga za olakšavanje položaja dužnika’

Saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić ocijenio je u petak neprihvatljivim Vladino odbijanje prijedloga izmjena zakona vezanih za potrošačko kreditiranje i zaštitu potrošača, kojima bi se olakšao položaj dužnika.

Riječ je o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača, kojima bi se omogućilo da svi koji su oštećeni nezakonitim povećanjem kamata na temelju kolektivne sudske presude mogu izvansudskim putem dobiti preplaćene kamate, te o izmjenamna Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima bi se omogućilo da banke prestanu nezakonito naplaćivati kamatne stope, rekao je Aleksić dodavši da je taj prijedlog podržalo 78 zastupnika iz redova oporbe, ali i vladajućih.

“Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju svim dužnicima koji su oštećeni nezakonitim ponašanjem banaka kamatne stope smanjile bi se za jedan do tri postotna boda, a anuiteti i do 20 posto”, kazao je Aleksić na konferenciji za novinare u Saboru.

Vlada je odbila zakonske prijedloge pod obrazloženjem da su retroaktivni i stvaraju pravnu nesigurnost, kao i da nisu zatraženi procjena učinka propisa i mišljenje Europske središnje banke.

Je li Marić dio HDZ-a ili nije

“HDZ je već službenim dopisom Udruzi franak dao podršku inicijativi da se riješe konačno fiksne kamatne marže, da bi Vlada tu podršku odbacila”, rekao je Aleksić upitavši je li ministar financija Zdravko Marić dio HDZ-a ili nije.

Aleksić tvrdi da izmjenama zakona banke neće izgubiti već samo smanjiti dobit. “Banke su u zadnjih deset godina zaradile više od četrdeset mlijardi kuna unatoč konverziji CHF kredita, tako da one neće izgubiti već samo smanjiti svoju dobit u budućnosti”, ustvrdio je.

Vladi bi na prvom mjestu trebala biti vladavina prava i pravna sigurnost građana, a tek onda sigurnost kapitala. “Zato što bi se bankama uzelo pet milijardi kuna na temelju preplaćenih kamata i još nekih pet milijardi kuna iz ostale dobiti u sljedećih 10 do 15 godina, u kuloarima  me se optužuje da želim rušiti državu”, ustvrdio je Aleksić.

Podršku Aleksiću pružio je Miroslav Šimić iz Mosta, ustvrdivši kako se iz Vladinih obrazloženja vidi jasna namjera da ide na ruku bankarskom sektoru, a ne hrvatskim građanima, što je bilo vidljivo i prilikom neusvajanja usuglašenog prijedloga zakona o Hrvatskoj narodnoj banci.

“Upravo su hrvatski zakonodavci  doveli do toga da se naši građani moraju štititi na sudu, umjesto da smo na samom početku donijeli vrlo jasne propise koje će natjerati banke da postupaju po odlukama najviših pravosudnih instanci”, poručio je Aleksić.

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati Aleksićeve prijedloge jer postojeći zakon sadrži institut kolektivne zaštite potrošača iz različitih područja, pa ne treba uređivati to pitanje za pojedino specifično područje.

Također je predložila da se ne prihvate ni izmjene koje je Aleksić predložio u Zakonu o potrošačkom kreditiranju, a odnose se na potrošačke kredite ugovorene prije 2014. i određivanje parametara za izračun kamatnih stopa.

Komentiraj