Aleksander Čeferin oštro protiv FIFA-ine ideje da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine

FIFA-ina ideja da se u budućnosti Svjetsko prvenstvo u nogometu igra svake dvije, umjesto dosadašnje četiri godine, izazvala je dosta kritika od strane Aleksandra Čeferina, prvog čovjeka UEFA-e.

„Ako se frekvencija održavanja Svjetskog prvenstva udvostruči, bit će napravljena velika šteta domaćim i regionalnim natjecanjima“, prenio je u petak Associated Press izjavu Aleksandra Čeferina. Roman Evain, izvršni direktor organizacije Football supporters Europe, pisao je Čeferinu i izrazio negodovanje zbog plana, koji je zasad ipak tek na razini ideje, da se SP igra svake dvije godine, a prvi čovjek UEFA-e je podržao stav ove europske navijačke udruge.

Ideju o SP svake dvije godine, odnosno naizmjeničnom održavanju SP za muškarce i žene iznijela je u svibnju ove godine nacionalna federacija Saudijske Arabije, države koja, znate to vjerojatno, nema žensku nacionalnu selekciju. Saudijska Arabija je inače jak suradnik i podupiratelj Giannija Infantina, koji je ove godine, piše Associated Press, već dva puta posjetio ovu državu.

FIFA je nedavno postavila Arsenea Wengera na mjesto svog šefa Globalnog razvoja. Wenger je tako gurnut u poziciju na kojoj lobira za uvođenje SP svake dvije godine. Dok je bio trener Arsenala, Wenger je tražio manje reprezentativnih akcija, konkretno bio je  najglasniji protivnik održavanja afričkog Kupa nacija svake dvije godine. „Godinama već tražimo da se Kup nacija igra svake četiri godine, i to ljeti, a ne zimi“, rekao je Wenger još 2005. godine.

„S obzirom na veliki utjecaj koji bi ova reforma mogla imati na cjelokupnu nogometnu organizaciju, iznenađeni smo da FIFA pokreće kampanju u javnosti kako bi progurala svoj prijedlog, dok to nije prezentirano konfederacijama, nacionalnim savezima, klubovima i igračima, kao i cijeloj nogometnoj zajednici“, poručio je Čeferin.

Komentiraj