HINA / Mladen VOLARIĆ / mm

ALEKSANDAR VULIN Nije nekulturno govoriti istinu, ali je nekulturno kada vas na ulazu u Jadovno dočeka više stotina povampirenih ustaša

Srbijanski ministar za rad i socijalnu skrb Aleksandar Vulin ocijenio je u utorak, nakon prijepora u povodu njegovih izjava u Jadovnom, da je za međusobne odnose Srbije i Hrvatske “ljekovito” govoriti “o fašizaciji političkog života” i poručio kako je Srbija spremna zajedno s Hrvatskom boriti se protiv fašizacije.

[quote_box_center]Vulin je rekao kako je on samo postavio pitanje “može li netko tko je bio službeni vrhovni vikar, vojni svećenik” biti proglašen svetim

On je ponovio svoje tumačenje s komemoracije u Jadovnom da ne može “”ista ruka položiti vijenac i u Beliburgu i u Jasenovcu”, aludirajući na hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i odavanje počasti žrtvama logora u Jasenovcu te potom ubijenim pripadnicima poražene NDH vojske na Bleiburgu[/quote_box_center]

“Ljekovito je govoriti da se na stadionu u Splitu pojavio kukasti križ i da cijeli stadion viče ‘Za dom spremni’. Mislim da je to pomoć našim prijateljima u Hrvatskoj kada im kažemo da smo spremni zajedno se boriti protiv fašizacije”, izjavio je Vulin za Radio-televiziju Srbije (RTS).
Komentirajući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je osudila Vulinove izjave u Jadovnom ocijenivši kako “osnovni kućni odgoj nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane”, Vulin je kazao da nije nekulturno govoriti istinu.
“Nije nekulturno govoriti istinu, ali je nekulturno i nedomaćinski kada vas na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u povijesti civilizacije, dočeka više stotina povampirenih ustaša koji smatraju da jama nije bila dovoljno puna. To je nepristojno”, rekao je Vulin.
Komentirajući svoju izjavu o Alojziju Stepincu, kojeg je na komemorativnom skupu u Jadovnom prošle nedjelje nazvao “ustaškim vikarom”, Vulin je rekao kako je on samo postavio pitanje “može li netko tko je bio službeni vrhovni vikar, vojni svećenik” biti proglašen svetim.
On je ponovio svoje tumačenje s komemoracije u Jadovnom da ne može “”ista ruka položiti vijenac i u Beliburgu i u Jasenovcu”, aludirajući na hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i odavanje počasti žrtvama logora u Jasenovcu te potom ubijenim pripadnicima poražene NDH vojske na Bleiburgu.
Ministar Vulin je kao izaslanik srbijanske vlade u nedjelju na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno kod Gospića te je kardinala Alojzija Stepinca u svom govoru nazvao “ustaškim vikarom” te ocijenio kako “ne može isti vijenac u Bleiburg i u Jasenovac”, a njegove ocjene i komentare sudili su brojni hrvatski dužnosnici, dok je predsjednica Grabar Kitarović poručila je kako je Hrvatska nadišla Vulinove provokacije.
“Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera (Srbije Aleksandra) Vučića, koji mora odlučiti kuda ide”, ocijenila je hrvatska predsjednica.

Komentiraj

Source:HINA/D.V.