ALEKSANDAR VUČIĆ ‘Jasenovac ne zaboraviti, ali ne sanjati osvetu’

Srdjan Ilic/PIXSELL

U Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu u nedjelju je održan skup sjećanja na žrtve ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), osnovane 10. travnja 1941., na kojem je srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio svima da “ne sanjaju osvetu jer život jeste i mora biti naš odgovor”.

“Da zaboravimo nećemo i ne smijemo, ali sa Hrvatskom hoćemo mir i dobre odnose”, rekao je Vučić na komemorativnom skupu.

Dodao je da je prije 75 godina stvorena NDH, “monstrum država, država zločina, koja je nadišla sve nacističke snove o istrebljenju drugih rasa” dodavši da je to “najveća grobnica Srba i masovna grobnica za Židove i Rome”.

“Kada je 10. travnja proglašena NDH tamo je živjelo više od milijun Srba, a danas ih je 80 posto manje. To je desetkovanje čitavog naroda za samo 75 godina”, poručio je Vučić ističući da se to mora sačuvati od zaborava i bilo kakve revizije povijesti.

“Prema svjedočenjima onih koji su ih istrebljivali, za četiri godine ubijeno je 500.000 Srba, drugi izvori tvrde da je konačan broj 700.000. I dalje ostaje pitanje je li to istrebljenje ili nije, ima li grižnje savjesti ili nema”, rekao je Vučić.

Nabrajajući zločine u logoru Jasenovac tijekom četiri ratne godine ocijenio je da se nije radilo o zločinima pojedinaca, već o politici države koja je ozakonila zlodjela.

Vučić je istaknuo da i danas ima protagonista ideologije NDH i da “ono na čemu je NDH nastala – rješavanjem srpskog pitanja, nije u potpunosti prestalo s nestankom te države”.

“Ima i danas protagonista te ideologije iz jednostavnog razloga što je nečija sloboda bila vezana za neslobodu drugog i što je nečiji opstanak uvjetovan nestankom onog drugog”, citira srbijanskog premijera RTS.

Na skupu je govorio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ocijenio da je formiranje NDH bio “početak ogromnog stradanja Srba na ovim prostorima”.

“Srbi rasuti širom bivših prostora Jugoslavije pokazali su da su jedini spremni boriti se protiv fašizma. Jedini ustanak bio je na srpskim nacionalnim područjima, povjesni fakti govore da su Srbi nosili antifašističku borbu”, rekao je Dodik.

“Danas imamo Sloveniju i Hrvatsku koje povijest ne poznaje kao organizirane države, a oni su u prilici da nam, u toj spirali lošeg odnosa prema srpskom nacionalnom identitetu, postavljaju vrijednosti i govore kako trebamo biti uređeni “, rekao je Dodik.

Navodeći je da su i članovi njegove obitelji stradali u jasenovačkom logoru, Dodik je  naglasio kako Srbi “trebaju oprostiti, ali ne zaboraviti”.

Na skupu su bili predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi vlade, predstavnici Republike Srpske, načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Ljubiša Diković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici vjerskih zajednica i Srpskog narodnog veća te preživjeli logoraši.

Jugoslavenska kinoteka će, u okviru programa “Vrijeme zločina”, prikazati filmove “Jasenovac” Bogdana Žižića (1966.), “Gospa – kraljica Hrvata” (1992.) Krsta Škanate i “Krv i pepeo Jasenovca” Lordana Zafranovića (1983.).

U ponedjeljak će se prikazati filmovi “Djeca iz pakla” Suada Mrkonjića (1967.), film Gojka Kastratovića “Evandjelje zla” (1973), “Kula smrti – Stara Gradiška logor br. V” Vladimira Tadeja (1987.), a u utorak je planirana projekcija filma Zdravka Šotre “Braća po materi” (1988.).

Komentiraj

nacional banner
nacional banner