ALEKSANDAR LJILJAK: ‘Kao autor trebam samoizolaciju u kojoj neometano radim’

 

Aleksandar Ljiljak osnivač je zagrebačke grupe Headoneast čiji aktualni singl ‘Jedini’ najavljuje treći studijski album. Grupa je osnovana 2001., a zbog drugih Ljiljakovih obveza Headoneast se vratio nakon 12 godina stanke i snimljen je drugi album te se treći očekuje uskoro

Grupa Headoneast prisutna je na sceni već gotovo 20 godina. Osnovao ju je 2001. godine Aleksandar Ljiljak koji je osim niza pjesama za grupu, skladao i brojnu glazbu za TV serije i filmove. Danas je iza njih već gotovo 20 hitova uključujući i aktualni singl “Jedini” koji je u prvi plan izbacio Rebeku Ljiljak, Aleksandrovu suprugu i pjevačicu u grupi unazad nekoliko godina. Međutim, korijeni Headoneasta sežu u 1998. godinu, kad je Ljiljak osnovao grupu Yammat.

“Grupu sam osnovao u jesen 1998. godine, nakon odustajanja od studija. Vjerojatno uslijed grižnje savjesti zbog propuštene akademske karijere, a i kao svojevrsni obol i danak uloženom u mene u djetinjstvu, odlučio sam se ozbiljno posvetiti glazbi. Zato sam valjda tako jako i ‘grizao’ na samom početku i bilo mi je jako stalo do toga da uspijemo”, rekao nam je Ljiljak, ne želeći otkriti pravo značenje imena Yammat koje čuva kao neko staro obiteljsko blago. Razumljiva je ta njegova želja za uspjehom na glazbenoj sceni, s obzirom na nesumnjivi talent koji je naslijedio od oca. Naime, Brane Ljiljak poznat je starijoj generaciji kao osnivač jedne od prvih jugoslavenskih rock grupa, Meteora. Svejedno, Aleksandar Ljiljak ne spominje često njegov utjecaj, jer očeva karijera već je prestala kad se on rodio i, kako je istaknuo, “nije puno govorio o muzici, nego je njegova uloga primarno bila praćenje mojih interesa i preferencija i omogućavanje svakojake logistike za muziciranje”.

 

 

‘Zabrinut sam zato što je mnogo svirača u teškoj situaciji. Udruge jesu bile tu za njih i bit će i dalje, a što nas čeka na jesen i zimu, tek trebamo vidjeti’, kaže Aleksandar Ljiljak

 

 

Ljiljak je po struci odgajatelj i, kako je rekao, nesuđeni socijalni pedagog koji je odustao od studija kada je, prije dvadeset i kusur godina, shvatio u kojem smjeru ide ovaj svijet i koje će vrijednosti tu prevladavati. Kad se ne bavi glazbom, posvećen je obitelji. S grupom Yammat objavio je prvi album 2004. godine, a zahvaljujući svojevrsnom novom zvuku na hrvatskoj pop sceni postali su vrlo popularni, čemu je Ljiljak i te kako pridonio jednim od najvećih njihovih hitova “Putujem”. Grupa Yammat brzo se raspala jer su “bili mladi i nezreli”, objasnio je Ljiljak, a uspjeh koji su doživjeli, moglo bi se reći, zatekao ih je nespremne. Nakon što je napustio grupu njegovo mjesto zauzeo je Nenad Borgudan, koji je potom osnovao grupu Detour s kojom je, kao što je poznato, ostvario izniman uspjeh. Danas se ime Yammat uglavnom povezuje s istoimenom zagrebačkom radiopostajom koju je osnovao i pokrenuo pokojni Alen Balen, koji je u svojstvu menadžera i izvršnog producenta s njima počeo surađivati još 1999. godine. Nažalost, ime grupe, koje je nadjenuo Ljiljak, Balen je preuzeo za radiopostaju iako su imali usmeni dogovor da ga ni jedan ni drugi neće koristiti. Upravo je zato došlo do brojnih nesuglasica, pa čak i potencijalne sudske tužbe.

U rujnu 2001. godine Ljiljak je osnovao novu grupu i nazvao je Headoneast. Debi album “In Balance” objavili su 2005. godine za diskografsku kuću Capo Media Music, a hit “Muzika” postao je neizostavan na listama brojnih radiopostaja. Ponovo ga je uspjeh jako iznenadio.

‘Jedini’, aktualni singl grupe Headoneast, u kojem dominira Rebeka Ljiljak, odlično prolazi na hrvatskim radiostanicama. PHOTO: Suzana Arslani

 

“Pjesma koja traje preko pet minuta bila je 2005. među najemitiranijima u eteru te je još uvijek jedna od mojih najprepoznatljivijih pjesama. I danas, 15 godina nakon što je objavljen, taj album zvuči autentično i ima svoje vjerne fanove”, rekao je Ljiljak. Kako je karijera benda kretala uzlaznom putanjom, Ljiljak je paralelno počeo skladati glazbu za serije i filmove. U periodu od 2005. do 2012. godine skladao je glazbu za preko 900 epizoda telenovele “Zabranjena ljubav”. Uslijedila je glazba za TV seriju “Dobre namjere”, potom “Hitna 94”, “Periferija City”, “Bandićevi”, “Ljubav je na selu” i glazba za dvije sezone serije “Ruža vjetrova”. Skladao je i naslovnu temu za dokumentarni film “Lica glumice”, za koju je tekst napisao Arsen Dedić, a otpjevala ju je Ivan Vrdoljak Vanna, kao i glazbu za nekoliko filmova studenata ADU-a. Pisao je i glazbu za obrazovni program HRT-a. Za Natali Dizdar skladao je pjesme “Dan po dan”, “Svaki put” i “Brodolom”.

 

 

‘Odustao sam od studija i uslijed grižnje savjesti, a i kao svojevrsni danak uloženom u mene u djetinjstvu, odlučio sam se ozbiljno posvetiti glazbi’, priča Aleksandar Ljiljak

 

 

Što zbog previše posla, a što zbog raznih drugih okolnosti, grupa Headoneast pravi pauzu dugu gotovo 12 godina i vraća se s albumom “Tu”.

“Mi smo zapravo zadnji put svirali u jesen 2007., a prvi singl s albuma ‘Tu’ – ‘Ide ljubav’ objavljen je u listopadu 2013. godine. Zbog serija i obima posla na njima, jednostavno nije ostajalo vremena za glazbu u formi songa, gotovo sva je odlazila na pozadinsku glazbu”, rekao je Ljiljak. Njegovom povratku u formu i radu na novim pjesmama kumovala je njegova tada nova djevojka Rebeka, slikarica, grafička dizajnerica i audio-inženjerka koja nastupa i kao glavni ženski vokal grupe, a koju je upoznao 2011. godine kada su i započeli vezu koja je prerasla u brak.

“Rebeku sam upoznao putem Facebooka u jesen 2011. Jedno vrijeme smo se dopisivali, a onda se i našli, predvečer 1. siječnja 2012. godine kod ‘džamije’. Tako je počelo. Išlo je brzo i bilo je burno”, rekao nam je Ljiljak hvaleći njezinu prisutnost i rad na novijim pjesmama. Tako će se na njihovu trećem albumu naći i njezina pjesma “Ti ni ne znaš”.

Aleksandar Ljiljak već razmišlja o pjesmi koju neće objaviti s grupom Headoneast, već pod vlastitim imenom jer je drugačijeg stila. PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

Album “Tu” Ljiljak je snimio s probranim glazbenicima koji su svojim vještinama i znanjem sjajno nadopunili i ostvarili njegove skladateljske i aranžerske ideje. Tako kao zaslužne za uspjeh drugog albuma izdvaja audio-inženjera, gitarista i snimatelja Ivora Plužarića, basista Marina Vinju, Krešimira Tomeca i Marca Grabbera, Tonija Starešinića, Krunoslava Cvancigera, Jakova Kolegu, Andreja Jakušu i Antu Prgina Surku. Iako svoj uspjeh mogu zahvaliti i svojim diskografima, odnosno ekipi iz diskografske kuće Aquarius Records koja je otkupila prava i na njihov debi album “In Balance”, grupa Headoneast će novi album objaviti za diskografsku kuću Croatia Records jer, kako je istaknuo Ljiljak, smatra to nekim prirodnim slijedom nakon suradnje s Capo Media Musicom, a potom i s Aquarius Recordsom.

Treći album u planu je za 2021. godinu, no već su četiri singla s albuma predstavljena tijekom ove godine, među njima i pjesma “Svijetlimo” nastala suradnjom s producentskim tandemom Jura Ferina i Pavle Miholjević. Aktualni singl “Jedini”, u kojem dominira Rebeka Ljiljak, odlično prolazi na hrvatskim radiostanicama, a Ljiljak već razmišlja i o novom, petom singlu, ali i o pjesmi koju neće objaviti s grupom Headoneast, već pod vlastitim imenom: “Imam u planu jedan veliki i snažan singl koji će izaći pod mojim imenom. Nije to početak solo karijere, nego unutarnja potreba za jednim drukčijim načinom izražavanja i formom.”

Rebeka je slikarica, grafička dizajnerica i audio-inženjerka koja nastupa kao glavni ženski vokal grupe Headoneast. PHOTO: Nikola Knežević

Iako turbulentnu 2020. godinu, obilježenu koronavirusom i apsurdnim novonormalnim životom, mnogi žele što prije zaboraviti, skladatelj i glazbenik Aleksandar Ljiljak dobro se u njoj snašao:

“Vjerojatno je meni kao autoru jednostavnije u ovo doba korone jer za neometani rad trebam, baš kao i pisac ili slikar, neku vrstu samoizolacije i nemam problem s manjkom nastupa jer o njima direktno ne ovisim. Brine me samo što je mnogo svirača u teškoj situaciji. Udruge jesu bile tu za njih i bit će i dalje, a što nas čeka na jesen i zimu, tek trebamo vidjeti.”

Pjesme grupe Headoneast kao što su “Muzika”, “Letimo”, “Ide ljubav”, “Mayska”, “Ljetna pjesma”, “Jesen”, “Voljena”, “Svijetlimo”, “Svijet je lud”, pa i nanovo snimljenu pjesmu “Putujem” koju je proslavila grupa Yammat, publika je i te kako zavoljela, a na pitanje bi li njegov tata danas bio ponosan na njegov opus, Ljiljak je odgovorio: “Vjerujem da bi – iako sam siguran da mi to nikada ne bi rekao posve otvoreno i naglas.” Baš nekako samozatajno ali iskreno, kao i karijera grupe Headoneast.

Komentiraj