“Aleksa, vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu!” U Šibeniku statua lonca u kojem je kultno jelo

U Šibeniku se nedavno otvorio Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante, koji je posvećen fascinantnoj prirodi i povijesti kanala u kojem je smješten ovaj grad. No, osim predivnog i edukativnog postava, Šibenčane je posebno okupirao jedan neobični detalj.

Naime, ispred centra je postavljena simbolična statua lonca u kojem je paštašuta, a sve to u spomen kultnoj sceni iz filma Vinka Brešana “Kako je počeo rat na mom otoku”, snimanoj upravo u uvali Minerska, gdje je danas lociran Posjetiteljski centar.

Uz ovo spomen-obilježje postavljena je ploča na kojoj je i recept za pašta šutu. Istaknuto je kako je za nju potrebno 1200 grama svježih rajčica ili pelata, jedna veća glavica luka, dva do tri režnja češnjaka, dvije žličice šećera, nekoliko listića bosiljka, stručak svježeg peršina, sol, papar, origano, tjestenina i parmezan.

Ono što su brojni građani primijetili je da u receptu nema mesa, oko čega je nastala polemika.

Da bi se riješio misterij, portal ŠibenikIN je napravio anketu u kojoj je čitateljima dao da biraju između nekoliko opcija, prenosi Green.hr.

Pitanje je glasilo “Što je paštašuta?”, a ponuđeni odgovori su bili: “pašta s mesom”, “maništra na pomidore” i “općeniti naziv za bilo koju tjesteninu”.

Njihovi su čitatelji na koncu zaključili da paštašuta ne mora sadržavati meso.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner