Album Stonesa ‘Sticky Fingers’ izašao je prije pola stoljeća, provokativnu naslovnicu osmislio je Andy Warhol

»Sticky Fingers«, deveti britanski i jedanaesti američki studijski album Stonesa, nedvojbeno je jedan od ponajboljih trenutaka njihove više od pola stoljeća duge karijere. Gledano s glazbene strane, Stonesi su ovim albumom nastavili, djelomično i zaokružili svoju fazu u okviru koje su se više no klasičnom rhytam and bluesu kojeg su obožavali na početku, okrenuli i utjecajima country glazbe i akustičnom pristupu rock glazbi.

Bio je prvi njihov album za vlastitu diskografsku kuću Stones Records, te prvi na kojem nije bilo bilo kakvog doprinosa gitariste Briana Jonesa, jednog od utemeljitelja grupe, kao i prvi na kojem je zasvirao novi gitarist Mick Taylor. Također, to je i prvi album na kojem su predstavili danas svoj već legendarni logo isplaženog jezika kojeg je godinu dana ranije osmislio John Pasche. Album je objavljen 23. travnja 1971. godine, ali pola pjesama gotovo je bilo dvije godine ranije.

Uz uspjeh na top ljestvicama, album je pozornost privlačio i nizom šokantnih pojedinosti od kojih je prva bila provokativna naslovnica koja je jasno odgovarala na pitanje što to misle pod nazivom ‘Sticky Fingers’ (ljepljivi prsti). Naime, na naslovnici, koju je osmislio čuveni Andy Warhol, snimljen je srednji dio muškog tijela, područje od bokova do koljena, i to u trapericama koje su pri desnoj nozi vidljivo uzdignute pa je itekako jasno od čega bi to prsti trebali biti ljepljivi.

Komentiraj