Albin Kurti: “Gradonačelnici bi trebali raditi u uredima, moramo imati normalnost”

Autor:

epa10604640 (L-R) President of Serbia Aleksandar Vucic, EU Special Representative Miroslav Lajcak, EU High Representative/Vice President Josep Borrell and Prime Minister of Kosovo Albin Kurti convene a High-level meeting of the Belgrade-Pristina Dialogue in the European external Action Service building in Brussels, Belgium, 02 May 2023.The meeting will focus on the implementation of the Agreement on the path to normalization between Kosovo and Serbia. The Parties are expected to endorse the Declaration on Missing Persons as a first agenda item, to be followed by the presentation of a discussion on the first draft statute of the Association/Community of Serb majority Municipalities in Kosovo.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u četvrtak da neće odustati od toga da gradonačelnici na sjeveru Kosova, izabrani zbog srpskog bojkota izbora, ostani na funkciji i rade iz ureda, nakon što se zbog njihova imenovanja srpski prosvjednici sukobili sa snagama KFOR-a.

“Gradonačelnici bi trebali ići (na posao) i raditi u svojim uredima”, rekao je Kurti kosovskim medijima. “Moramo imati normalnost… Koje je značenje javnih zgrada za državne dužnosnike ako se one ne koriste?”, dodao je.

U sukobima srpskih prosvjednika i KFOR-a u ponedjeljak ozlijeđeno je 30 pripadnika KFOR-a i 52 Srba. Zbog nasilja je NATO najavio slanje dodatnih postrojbi na Kosovo.

Američki državni tajnik Antony Blinken u Oslu je pozvao Kosovo i Srbiju da “poduzmu korake za deeskalaciju” napetosti.

“Podržavamo proces euroatlantskih integracija za Kosovo i za Srbiju, ali trenutna eskalacija ometa, umjesto da pomaže, naporima da se krene u tom smjeru”, dodao je.

Albin Kurti smatra odluku SAD-a da kazni Kosovo zbog nemira iznenađujućom i pretjeranom

Srbi odbijaju prihvatiti rezultate izbora u travnju, smatrajući da su zbog niske izlaznosti od 3,5 posto oni nelegitimni.

Zbog srpskog bojkota za gradonačelnike su na sjeveru Kosova izabrani Albanci.

“Oni (gradonačelnici) moraju napustiti ovo područje jer ne predstavljaju ništa”, rekao je u srijedu za Reuters Igor Simić zamjenik čelnika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koju podržava Beograd.

Lulzim Hetemi gradonačelnik Leposavića u svom je uredu od ranog ponedjeljka, a snage KFOR-a čuvaju gradsku vijećnicu iza žilet-žice. Njegove kolege u Zvečanu i Zubinom potoku rade na daljinu iz svojih sela, navodi Reuters.

Vučić rekao CNN-u što žele Srbi na Kosovu. Pohvalio Macrona i Blinkena

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.