ALBANSKI RAT protiv droge

Nacional i BIRN zajedno promiču istraživačko novinarstvo 

ELVIS NABOLLI JE NOVINAR ALBANSKE TV STANICE za vijesti u regiji Skadra na sjeveru Albanije. Ovaj članak nastao je u okviru projekta Balkanske stipendije za izvrsnost u novinarstvu, uz podršku Fondacije ERSTE i Fondacija za otvoreno društvo, u suradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom 

ALBANIJA POSTIŽE DOSAD NEZABILJEŽENE USPJEHE U BORBI PROTIV UZGAJIVAČA KANABISA, ali endemska korupcija i neprocesuiranje šefova kriminalnih organizacija koje stoje iza industrije vrijedne više milijardi dolara, bacaju drugačije svjetlo na ‘rat protiv droge’

Kada počne padati mrak, uska planinska staza postaje opasna, ali Đerđi je dobro poznaje. Desetak minuta pješice od puta, a onda nizbrdo kroz bukovu šumu do nekoliko proplanaka na kojima iz zemlje vire prvi zeleni izdanci konoplje.

Gjergji ima 21 godinu i napustio je studij da bi se posvetio plantaži u blizini prazne obiteljske kuće u dramatičnoj divljini albanskih Alpa, pored Skadra, na sjeveru Albanije.

“Biljke traže mnogo truda. Ali ako ih uspijem sačuvati do branja, zarada će biti dobra”, kaže on. “Renovirat ću kuću u Skadru, a onda odlazim u Englesku.”

Gjergji je izvadio prazne kanistre od pet litara iz skrovišta u grmlju i napunio ih vodom iz šumskih bara da zalije stabljike.

“Više mladih ljudi ima ovdje u planinama, gdje rade na plantažama kanabisa kao i ja, nego što ih ima dolje u gradu”, kaže on.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

Source:ELVIS NABOLLI