Zarko Basic/PIXSELL

ALARM 6 od 8 zagrebačkih mostova treba hitnu sanaciju

Potaknuti tragičnim posljedicama urušavanja vijadukta u Italiji, Ministarstvo graditeljstva krajem kolovoza ove godine gradovima diljem Hrvatske uputilo je poziv za dostavu izvješća o stanju mostova.

Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva Željka Uhlira, “14 gradova je nažalost samo odgovorilo, a 11 ih nije ni odgovorilo na zahtjev. To je krajnje neodgovorno. Ova dva grada koja su odgovorila s najobilnijom dokumentacijom, Rijeka i Vinkovci, su dostavili konkretne podatke o tome što su do sada poduzimali na održavanju”, prenosi Dnevnik.hr.

Rijeka je, tvrdi on, dostavila podatke za 13 mostova, Vinkovci za dva. Niti jednom ne treba sanacija.

Prema podacima Ministarstva prometa, u Hrvatskoj na autocestama i državnim cestama ima ukupno 2837 mostova. Stari su između 15 i 20 godina. Za sanaciju korita i donjeg ustroja mosta spremno je 16 objekata, iako oštećenja još uvijek ne utječu na stabilnost objekata.

Dosta stariji, samim time i u gorem stanju, su mostovi preko rijeke Save. Samo u Zagrebu, prema analizi Instituta IGH, neki oblik sanacije treba šest od osam mostova.

U najlošijem stanju u Zagrebu je Most slobode (foto). Izgrađen je prije 59 godina, a u posljednjih 20 godina na njemu nije bilo veće sanacije. Natječaj za obnovu objavljen je početkom godine, ali do danas radovi nisu počeli.

Prema analizi IGH, ukupni troškovi sanacije mostova u Zagrebu penju se na 257 milijuna kuna.

Ponovljeni poziv gradovima, da dostave tražene podatke, Ministarstvo graditeljstva poslat će već od idućeg tjedna. Ako ni tada odgovori ne budu zadovoljavajući, morat će reagirati građevinska inspekcija, koja može naplatiti visoke kazne ili čak zatvoriti neke građevine ako su opasne za promet.

Komentiraj