Aladrović odgovorio sindikatima: “Zlonamjerne tvrdnje”

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović ocijenio je u petak tvrdnje sindikata da se isplate potpora poslodavcima ne kontroliraju neodgovornim i zlonamjernim, poručivši da će eventualne manipulacije potporama biti sankcionirane uz pomoć Državnog inspektorata.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava priopćilo je da u vezi isplate potpora surađuje sa svim relevantnim institucijama i s njima razmjenjuje podatke, a eventualne manipulacije će uz pomoć Državnog inspektorata znati adekvatno sankcionirati.

Aladrović ističe da su na jučerašnjem sastanku Vlade sa socijalnim partnerima jasno komunicirani ciljevi i rezultati mjera, uz naglasak da se želi očuvati radna mjesta  i isplatu ugovorenih plaća, sa čime se slažu i poslodavci.

“Od sindikata očekujemo partnerski odnos a ne insinuacije, tako da ako imaju saznanja o malverzacijama ili nepravilnostima neka dostave konkretne podatke i mi ćemo promptno reagirati”, poručio je Aladrović.

Predsjednik saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel zatražio je kontrolu i transparentnost isplate Vladinih potpora jer, tvrdi, neki poslodavci uzimaju potpore od po 4000 kuna, radnicima isplaćuju minimalce od 3250 kuna, a razliku spremaju sebi u džep.

Aladrović naglašava kako je jedan od ključnih ciljeva Vladinih mjera očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu koje se našlo u nezavidnom položaju zbog epidemije koronavirusa.

Jedna od ključnih mjera je isplata naknade poslodavcima od 3250, odnosno 4000 kuna po radniku, koja će za ožujak biti isplaćena do 15. travnja, kao što je i planirano, dodao je.

“Cijeli posao od osmišljavanja mjere do realizacije i isplate efikasno je odrađen jer smo pravovremeno prepoznali potrebu poslodavaca za pomoći. U skladu s time pokazat ćemo efikasnost i u otkrivanju zlouporabe tih sredstava, jer osim pomoći hrvatskom gospodarstvu važni su fiskalna odgovornost i očuvanje javnih financija”, istaknuo je Aladrović.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner