ALADROVIĆ ‘Zaposleni će raditi skraćeno, a država će pokriti trošak radnog vremena u kojem nisu efikasni’

Ministar rada Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV je pojasnio kako bi trebao izgledati novi model skraćenog radnog vremena. Ministar je otkrio kako će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristit sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta te da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz mjeseca u mjesec.

”Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo o do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju”, kazao je Aladrović, dodavši da se za te mjere neće dirati proračunski novac.

”Na neki način smo precijenili broj korisnika u travnju i svibnju. Očekujemo da će biti nešto manje korisnika jer se u svibnju počela otvarati ekonomija, tako da ćemo iz tih internih rezervi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moći isfinancirati tu mjeru”, izjavio je ministar.

Aladrović je kazao i da ne očekuje masovni dolazak ljudi na burzu te da će tehnička vlada predložiti model skraćenog radnog vremena.

”Dapače, sljedeći tjedan ćemo početi razgovore i sa sindikatima i poslodavcima i očekujem da ćemo u lipnju regulirati ovu mjeru”, naglasio je Aladrović, pojasnivši da bi se radno vrijeme reguliralo na način da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena ”koji zaposlenici ne mogu biti efikasni”.

”Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća”, kazao je ministar rada, dodavši da je novac za takve mjere predviđen programom Europske komisije.

”Za Hrvatsku je bediciran u ovom trenutku 400 milijuna eura. Taj novac bi EK trebao predstaviti tijekom idućeg tjedna i više ćemo znati o tome. Taj novac je inače zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca će biti dovoljna da možemo utjecati na gospodarstvo”, smatra ministar.

 

Komentiraj