Aladrović: “Svi koji imaju 70 posto i više radnika s covid potvrdama dobit će sto posto potpore, ostalima ide niži iznos”

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća je najviši institucionalni okvir suradnje poslodavaca, sindikata i Vlade RH, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izrazio zadovoljstvo što je na sjednici održanoj u srijedu postignut konsenzus.

U fokus je stavljena zdravstvena zaštita, ali i gospodarske implikacije koje se vežu uz tu zaštitu te je utvrđeno da je potrebno više afirmirati cijepljenje, rekao je Aladrović u Dnevniku HTV-a.

Komentirajući novi kriterij za punu potporu, prema kojem 70 posto radnika mora imati covid potvrdu, rekao je kako mjere više nisu horizontalne, nego su ciljane za najizloženije sektore.

Podsjetio je da je ovo 17. mjesec u kojem država daje vrlo izdašne potpore, za koje je do sada isplaćeno 12 milijarde kuna i svi koji imaju 70 posto i više radnika s covid potvrdama dobiju sto posto potpore, a oni koji ne mogu ispuniti taj kriterij dobiju niži iznos proporcionalno ispunjenju tih postotaka.

“Teško je očekivati da potpore u ovom smislu mogu trajati zauvijek”, rekao je i dodao kako se trenutačno završavaju obrade za lipanj te očekuje da će za srpanj potpore funkcionirati na novi način.

Naglasio je da je ovo najveća ekonomska intervencija države u posljednjih 30-ak godina i da očekuje odgovornost svih onih na čije je živote pozitivno utjecala.

U mjesecu lipnju stiglo je 23 tisuće zahtjeva za potporama, do sada je obrađeno više od polovice i isplaćeno je oko 170 milijuna kuna, rekao je.

Komentiraj