Aladrović: “Proširili smo mjere koje idu na ruku i poduzetnicima i radnicima”

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović bio je gost večerašnjeg Dnevnika N1 Televizije gdje je govorio o najnovijem paketu mjera Vlade za pomoć gospodarstvu koje je premijer Plenković predstavio danas popodne.

“Vidjeli ste da je novi paket mjera kojeg smo predstavili, odnosno ažuriranje paketa mjera izdašniji nego što je bilo to ranije”, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

“Ono što možemo kvantifirati, to je mjera koja se tiče čuvanja radnih mjsta, koju smo s 3.250 kuna podigli na 4.000 kuna netto. Ono što smo dodali su mirovinski i zdravstveni iznosi na taj iznos, ali isto tako i retroaktivno mirovinske i zdravstvene doprinose za mjesec ožujak s isplatom u travnju.”

“Kad se kvantifiraca taj dio to je gotovo devet milijardi kuna koje će direktno doći u gospodarstvo. Dakle, ne uz odgodu, ne uz nekakve moratorije, nego direktno za očuvanje radnih mjesta”, objasnio je ministar.

“Druga mjera koju smo definirali je određeni otpis za one poduzetnike koji su pogođeni koronavirusom i imaju pad prihoda više od 50 posto. Dakle, otpis praktički u cijelosti za one koje imaju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda”, objasnio je ministar Aladrović i dodao sljedeće:

“Vidimo da je manje-više izloženost malih i mirko poduzetnika najveća i definitivno je to neki benchmark kojim smo se vodili.”

Osvrnuo se i na promjene u naplati PDV-a. “PDV će se obračunavati drugačije, ne ono što je fakturirano, naplaćivat će se naknadno one usluge koje su naplaćene, ne kada su fakturirane.”

“Proširili smo set mjera koje idu na ruku i poduzetnicima i radnicima.Očekujemo, dakle, nekakav sinergijski učinak, a sve s ciljem očuvanja radnih mjesta i ekonomije.”

“Želimo postići to da u trenu kada ova kriza na neki način završi i kada zdravstvena opasnost od virusa bude manja, da naša ekonomija spremno dočeka te trenutke. To nije ni jednostavno, ni lako.”

Na pitanje novinara kako se Slovenija već zadužila, ministar Aladrović kazao je kako između Hrvatske i Slovenije postoji razlika jer se Slovenije nalazi u monetarnoj uniji EU te joj je zaduživanje samim time jednostavnije nego za Hrvatsku.

“Ali u ovom trenu ne treba dizati paniku. Siguran sam da ćemo u dogovoru s HNB-om, institucionalnim investitorima i mirovinskim fondovima, ja sam siguran da ćemo naći dovoljno sredstava.”

“Mirovine i socijalna davanja su sigurni. Što se socijalnih partnera tiče, naravno da očekujemo i njihovo sudjelovanje i njihovu solidarnost za sve ovo što se trenutno događa u gospodarstvu. I očekujemo da ćemo postići određene uštede rezultatima tih razgovora kada ih otvorimo.”

“Ne treba to prevesti u rezanje plaća, ali definitivno to treba prevesti u to da svi trebamo snositi određen dio solidarnosti, određen dio pogođenosti ovom krizom i svi oni koji na neki način nisu izloženi toliko realnom sektoru se moraju solidarizirati i povećati razinu empatije prema realnom sektoru”, kazao je ministar Aladrović.

Komentiraj