ALADROVIĆ: “Počinju pregovori sa sindikatima o skraćenju radnog vremena”

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović u ponedjeljak je uručio 19 ugovora ukupne vrijednosti 25,77 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u okviru provedbe Poziva na dostavu projektnih prijedloga “‘Pridruži se – Aktivni u mirovini” – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika“.

“Sutra kreću pregovori sa sindikati o programu Europske unije SURE”, rekao je Aladrović novinarima uoči uručenja ugovora. Dodao je da će mjera biti definirana u suradnji sa sindikatima i poslodavcima.

“Mi smo zajedno sa svim ostalim državama članicama pregovarali o SURE programu koji predviđa 100 milijardi eura zajemova upravo u kontekstu očuvanja radnih mjesta. Najkorištenija mjera u drugim zemljama EU-a je upravo vezana upravo za skraćivanje radnog vremena i pokazala je dobre rezultate”, rekao je ministar rada.

Program SURE počeo bi se koristiti nakon prvih mjera za očuvanje radnih mjesta kada je Vlada poslodavcima za sve one koji su se prijavili za mjere isplaćivala prvo 3.250 kuna, potom 4.000 kuna. Aladrović kaže da je koncept takav da određeni dio rada koji nije efikasan snosi država. “U prijevodu, možda karikirano, ukoliko poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebe za četiri, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac bi sam finacirao plaće za četiri radna dana”, objasio je.

Aladrović je naglasio da će se o mjeri razgovarat kroz ovaj mjesec.

Komentirao je i slučaj Josipe Rimac. Kaže kako se o slučaju informira iz medija. Ministar državne imovine Mario Banožić danas je izjavio da njegovo ministarstvo svaki kontaktiraju i pokušavaju stvoriti bolju poziciju za investitore. Aladrović, pak, kaće da njegov resor ‘nije toliko atraktivan’.

“Ne mogu reći da je bilo pritisaka. Moramo obavljati posao pošteno, čestito i u skladu s društvenim i odgojnim normama. Nisam osjetio takve pritiske, a i da jesam – ignorirao bih ih”, kazao je, kako prenosi N1.

Komentiraj