Aladrović: “Oni koji odluče isplatiti dobit nemaju pravo na potporu za svibanj”

Nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je do kakvih su zaključaka došli po pitanju mjera za pomoć oporavka gospodarstva za svibanj i lipanj, javlja N1.

“Za svibanj smo govorili o sitnoj korekciji uvjeta. Bitno je da za svibanj i lipanj imamo konsenzus, a sama formalizacija će biti predmet sjednice upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a do tada će se definirati kriteriji za mjere. Postignuta visoka razina kompromisa za sve teme, dijalog je neupitan i svi se borimo da bi ekonomski krizu što lakše prevladali”, rekao je Aladrović.

Kazao je kako je prema onome što je predstavljeno za mjere pomoć vezana za četiri sektora koja su izrazito izložena i koji možda formalno mogu obavljati aktivnosti, ali im je realno otežano obavljati ih. Ako tvrtke iz drugih sektora imaju takve probleme, prema svima koji ne mogu pokazati pad aktivnosti u sektorski u tom nivou će se također postupati s određenim mjerama”, rekao je Aladrović.

Kazao je kako će se drugačije rješavati problemi onih koji svoju poslovnu ili gospodarsku aktivnost ne mogu odvijati na razini prošle godine, ukoliko to ima veze s koronavirusom. Kazao je i kako se, kada su u pitanju doprinosi za te sektore, radi o oslobađanju od doprinosa, za one koji ispunjavaju kriterije za lipanj.

“Fiskalne odgode i otpise rješavat ćemo kroz par dana. U kriterijima HZZ-a za srednje i velike tvrtke ćemo staviti da je važan pad prihoda od 20 i više posto, kao dokaz za korištenje mjera i zabranu isplate dividendi i dobit do kraja godine, jer smatramo da nije oportuno ne koristiti zadržanu dobit i očekivati dobit. Mislim da je to odgovorno poslovanje onih koji to ne čine. Ako netko to učini, onda ostavljamo mogućnost da oni koji isplate dividendu mogu vratiti pomoć koju du dobili. Ako odluče isplatiti dobit nemaju pravo na potporu za svibanj”, kazao je Aladrović.

Komentiraj