Aladrović o povećanju plaća javnim službama: ”Nadam se da će svi shvatiti posljedice korona krize…”

 

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u nedjelju je u Dnevniku Nove TV komentirao podizanje plaća javnim službenicima.

Aladrović kaže da da se nada ”da će svi shvatiti kakve će biti reperkusije korona krize na fiskalne kapacitete”. Na pitanje voditeljice hoće li se ispuniti obećanje o povišicama, Aladrović kaže da će ‘još razgovarati’.

Kada je riječ o kašnjenju s isplatama potpora poslodavcima, Aladrović kaže da su potpore za lipanj već isplaćene, a za srpanj su u tijeku isplate. Poručio je da će potpore biti osigurane i za jesen. ”Naravno da ćemo nastaviti kako bismo sačuvali gospodarstvo. Još ćemo razgovarati s poslodacima u kojem obujmu”, rekao je.

Aladrović je komentirao i izmjere Zakona o radu. ”Cilj je povećati globalnu konkurentnost naše ekonomije, između ostalog i izmjenama Zakona i radu. Potrebno je omogućiti malo više fleksibilnosti poslodavcima i radnicima da mogu regulirati rad od kuće”, kazao je.

Poručio je da se mora bolje definirati i dio Zakona o radu kojim bi se regulirao dio koji se odnosi na ozljede na radu za vrijeme rada od kuće. Dodao je da se mora definirati i mogućnost dodatnog rada za one koji žele, povrh stalnog radnog odnosa, dodatno zaraditi.

Kaže da otpuštanje radnika ne ovisi samo o Zakonu o radu, nego i o ekonomiji. ”Zato i želimo sjesti sa svojim socijalnim partnerima i to razraditi”, poručio je. Mjera skraćenog radnog vremena trajat će do kraja ove godine, kazao je Aladrović. ”Nadamo se da će ju svi koji mogu iskoristi jer to je pozitivan trend”, zaključio je ministar.

Komentiraj