Aladrović: “Ne možemo odgovorne vječno opterećivati zbog neodgovornih”

Covid potvrda radnika ubuduće bi trebala biti jedan od uvjeta koji poslodavci trebaju ispuniti kako bi dobili potpore za očuvanje radnih mjesta.

No poslodavci i sindikati odbili su takav model, pa se razgovori vlade i socijalnih sindikata nastavljaju idući tjedan.

U emisiji Hrvatskoga radija U mreži Prvog o toj temi su razgovarali ministar rada Josip Aladrović, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, u ime Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Meštrović i predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

“Mi smo vrlo jasno od početka komunicirali da državne potpore ne mogu trajati u obliku u kojem su sada do vijeka. Već 16 mjeseci kontinuirano se koriste potpore. 1. srpnja smo se dogovorili da potpore idu dalje, samo je pitanje kriterija na koji način ćemo ih formirati. Ono što smo mi tražili, očekivali i ponudili je određena odgovornost i samih zaposlenika kojima država već 16 mjeseci financira primanja. To moram istaknuti kako bi svi shvatili o kojoj se situaciji radi. S druge strane, razdvajanje odgovornih pojedinaca koji izdvajaju davanja za doprinose i poreze ali su i odgovorni i cijepljenjem su zaštitili vlastito zdravlje ali i zdravlje drugih kako bi zaštitili ekonomiju. Ima ih oko milijun i pol i ne možemo ih vječno iskorištavati zbog onih koji su neodgovorni”, poručio je ministar Aladrović.

Komentirao je i činjenicu da populacija starija od 65 godina nije dobro procijepljena.

“Mi idemo za tim da obuhvatimo sve skupine i umirovljenike i zaposlene u javnom sektoru i privatni sektor. Ove mjere za očuvanje radnih mjesta su namijenjene privatnom sektoru, najviše uslužnom sektoru koji je najizloženiji tijekom ove krize i sada je vrijeme da pojedinci ili osobe koje su cijelo vrijeme sufinancirane od Vlade RH na neki način i sami sudjeluju u odgovornosti. Svjesni smo da postoje i druge skupine i vrlo brzo ćemo predložiti mjere. Neke vrlo kvalitetne mjere su već predložili sindikati i poslodavci i o njima ćemo razgovarati na idućim sastancima”, najavio je Aladrović.

Meštrović iz HUP-a: Ovaj prijedlog mjera je neizvediv

Hrvoje Meštrović iz Hrvatske udruge poslodavaca rekao je da u emisiji sudjeluje u ime svih poslodavaca koji su obuhvaćeni ovim prijedlogom mjera koje su, kako kaže, neizvedive u kontekstu poslodavaca i njihovih odgovornosti.

“Itekako smo svjesni da je procijepljenost nužna za oporavak tih djelatnosti koje su ugrožene i na neki način moramo surađivati i naći način da se što više ljudi cijepi i omogući buduće normalno poslovanje. Govorimo o prijevozu putnika, turizmu, uslužnim djelatnostima, event industriji, svi su oni bili ugroženi zbog lockdowna”, objasnio je.

Smatra da je procijepljenost u njihovim tvrtkama veća od procijepljenosti cijeloga društva, a sada moraju vršiti dodatnu represiju nad svojim zaposlenicima.

“Mi moramo imati iste uvjete za sve. Poslodavci traže da se uvedu pravila na nivou države za sve na isti način, i za one koji sudjeluju u nekom događaju i za one koji rade na tom događaju”, rekao je, dodavši da trenutno svatko gleda samo na sebe, a ne zajednicu.

Sindikalist Sever: Velika buka, a mali učinak

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da se stvorila velika buka, a da će učinak biti skroman.

“Ako je točno da je oko 45% pučanstva cijepljeno, to je mala brojka u odnosu na 4 milijuna stanovnika. Za pretpostaviti je da je isti postotak cijepljenih i među zaposlenima, onda možemo računati da je od milijun i pol, milijun i 600 tisuća zaposlenih, njih 750-800 tisuća cijepljeno. Sada se orijentiramo na 50-ak tisuća onih koji su unutar mjera i koji sasvim sigurno neće pripomoći da se onih ostalih 750 tisuća procijepe, ili barem 500-tinjak tisuća. Velika buka, a mali učinak”, rekao je.

Kaže kako, prema najavama, poslodavac neće znati koji su to ljudi, već samo koliko covid-potvrda ima među njegovim radnicima.

“Sad su dvije varijante – ili da te potpore podijeli među svim svojim radnicima i da mu još uvijek nedostaju sredstva za isplatu punih plaća ili da se odluči na otpuštanje. Ako u mjere stavimo uvjet da ne smije otpuštati, onda će poslodavac biti u pat-poziciji da će posezati za nekim drugim načinima, primjerice pustiti radnike da se sami razračunavaju oko toga tko ima potvrdu”, ustvrdio je, dodavši kako je vlada svu odgovornost prebacila na poslodavce.

Aladrović: Neodgovoran je radnik koji odbija cijepljenje

Ministar Aladrović je rekao da to nije tako i da vlada nije neodgovorna, već je neodgovoran radnik koji odbija cijepljenje. Sever je rekao da su se oko toga svi složili da je u pitanju neodgovoran radnik.

“Ali smo se također složili da vlada ne može svoju odgovornost prebacivati na druge i da netko drugi utjeruje te ljude bilo da se cijepe, bilo da prebole bolest ili se svako malo testiraju. Ako nema mehanizma koji je zakon ili nekom drugom zakonskom odredbom reguliran, vi ne možete tjerati radnike, građane, da se međusobno prokazuju da netko nešto nije napravio”, poručio je Sever.

Ministar Aladrović mu je rekao da se ovdje radi o potporama koje se ne moraju isplaćivati, ali ih vlada želi isplaćivati.

“Ovdje se ne radi o nekom ljudskom pravu, već o potporama kojima odgovorni porezni obveznici uplaćujući poreze financiraju one koji su potencijalno neodgovorni. Mi tu neodgovornost želimo smanjiti”, ustvrdio je.

 

Komentiraj