ALADROVIĆ MIHALINECU: “Niste spremni odstupiti niti milimetra. Jesu li to pregovori?”

Ministar rada Josip Aladrović i sindikalist Branimir Mihalinec gostovali su jutros u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’, gdje su komentirali zahtjeve sindikata za povećanjem koeficijenta i vladinim povećanjem osnovica plaće.

“Mi smo svi svjesni odgovornosti koju nosimo prema učenicima. Najveću žrtvu podnose upravo učenici i njihovi roditelji. Koliko štrajk može trajati? Može trajati dok ne dođemo do nekog dogovora. Dakle, mi smo sa svoje strane ponudili 6,12%, to je ono što je u početku štrajka traženo. Mislimo da je to dovoljno za dogovor. Sindikati bi trebali pristati te štrajk s ovom ponudom zapravo gubi smisao. Moramo imati na umu da su jedine žrtve učenici”, rekao je Aladrović.

Mihalinec je kazao kako Aladrović iznosi poluinformacije. “Mi smo pokrenuli inicijativu za izmjenu koeficijenata složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama. Najniže plaće s visokom stručnom spremom su u socijalnoj skrbi i odgoju i obrazovanju. Njima je prošle godine porasla plaća za 15 posto, a sada mi isto imamo argumente. Ministar Aladrović govori da je osnovica i koeficijent isto. Mi govorimo i osnovica i koeficijent. Neka Vlada kaže argumente, a mi smo spremni razgovarati o dinamici provedbe dostizanja koeficijenata složenosti poslova”, kazao je.

Aladrović je Mihalineca upitao ‘što su oni spremni ponuditi’. “Koji su vaši argumenti? Sada ste ponovili da niste spremni odstupiti niti milimetra. Jesu li to pregovori?”, upitao je ministar.

“Vi nama dokažite da koeficijent složenosti poslova mora biti najniži u javnim službama… Ne možete reći nećemo, ne želimo, ne možemo”, kazao je Mihalinec.

Aladrović je komentirao i mogući zahtjev da se štrajk zabrani sudskim putem. “Ako se za to odlučimo, Vlada će argumente podastrijeti sudu. Mi komuniciramo da želimo naći rješenje bez toga. Sudska zabrana štrajka nije opcija koja zadovoljava ijednu stranu. Mi želimo naći rješenje za stolom i razgovarati u nekakvom normalnom dijalogu koji će rezultirati socijalnim mirom. Do sada takva želja apsolutno ne postoji”, kazao je.

Komentiraj