ALADROVIĆ “Mi ne koristimo prijetnje, mi koristimo pregovaračke alate”

Moguća najava zabrane štrajka i njegovo neplaćanje sindikatima su, čini se, dali vjetar u leđa. U štrajku je u ponedjeljak bio rekordan broj učitelja u osnovnim školama, čak 97 posto. Nastave nije bilo u cijeloj Hrvatskoj, a u štrajk će u četvrtak i fakulteti. Treći tjedan štrajka trebao bi biti tjedan odluke. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u nedjelju da će razmisliti o zahtjevu za sudskom zabranom štrajka ili mogućoj Vladinoj odluci da se štrajk ne plati. Nakon tih najava – odaziv u štrajku nikad veći.

“Kada govorimo o nezadovoljstvu, prošli tjedan smo iskomunicirali ono što predlažemo kao rješenje za to nezadovoljstvo. Predlažemo rješenje koje zadovoljava financijsko traženje sindikata učitelja, osnovnih i srednjih škola, ali i financijske apetite drugih službi”, rekao je ministar Josip Aladrović za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da su u ranijim fazama razgovarali s učiteljima koji su u štrajku i nudili kompromis. “Da bismo se dogovorili, potrebno je dvoje. Potrebno je popustiti malo i sa strane učitelja. Mi smo vrlo svjesno popustili u svojim početnim pozicijama. Ako govorimo o razgovorima, ako govorimo o pregovorima, onda svaka strana mora imati svoju dozu popuštanja. Svaka strana mora artikulirati svoje zahtjeve, ali i biti spremna na popuštanje. Ako govorimo o pregovorima, svi moraju malo ustuknuti. Nismo primijetili da su sindikati na to spremni, ali bez obzira na to, ponudili smo rješenje”, rekao je Aladrović.

Što se tiče moguće zabrane štrajka, ministar je spomenuo sindikate. “Mi smo danas u komunikaciji od sindikata mogli vidjeti da spominju prijetnje sudskom zabranom štrajka. Mi ne koristimo prijetnje, mi koristimo pregovaračke alate, na koji način možemo riješiti problem, da pregovaramo za stolom”, rekao je Aladrović.

“Nismo došli u fazu da govorimo o sudskoj zabrani štrajka. Mi smo komunicirali da su to opcije koje su na stolu, ali mi se za te opcije nismo odlučili. Mi želimo riješiti problem, ponudili smo rješenje. Čekamo da druga strana popusti u svojim zahtjevima”, dodao je.

“Kratkoročno imamo problem za koji nudimo rješenje. Druga strana očito na to ne pristaje. Možemo još vidjeti koje su mogućnosti, ali moramo biti svjesni da druga strana ima svoje financije kakve su tražili na početku zadovoljene. Dakle povećanje plaća koje je traženo u brutto i netto iznosu je ispoštovano s našim prijedlogom i očekujemo da druga strana na to reagira malo pozitivnije”, kazao je Aladrović u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Komentiraj