Aladrović: “Hrvatsko gospodarstvo će se 2022. vratiti na razinu iz 2019.”

Koronavirus je uzrokovao gospodarski pad u cijelom svijetu, a toga nije pošteđena ni Hrvatska koju očekuje, prema svim analizama, teška jesen, ali i već sada bilježi rekordan pad BDP-a preko 15 posto. Kompletnu situaciju vezanu uz hrvatsko gospodarstvo komentirao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji je najavio nastavak financijske pomoći u određenim gospodarskim sektorima i dodatne poteze kako bi ublažila gospodarski pad.

Država reagirala na samom početku koronavirusa

“Činjenica je da smo taj iznos otprilike i očekivali i kalkulirali sa ovom razinom pada BDP-a i nije nas iznenadio s te strane. S druge strane, tržište radne snage je dobro odolilo ovoj krizi. Podaci stagniraju od početka krize, odnosno, broj zaposlenih je nešto veći nego početkom krize”, rekao je Aladrović za RTL Danas.

Nastavak mjera za određene gospodarske sektore

“Ne bih se složio da mjere prestaju. Jedan dio mjera imamo aktiviran do kraja kolovoza. Za određene segmente ćemo sigurno nastaviti mjere. U vrlo kratkom vremenu ćemo se dogovoriti sa poslodavcima u kojem obujmu i na koji način. A mjere za skraćivanje radnog vremena traju do kraja godine”, kazao je Aladrović.

Gospodarstvo spremnije nego u krizi 2008. godine

“Sjest ćemo još s poslodavcima i izbrusiti, odnosno vidjeti njihova stajališta. S određenima već jesmo, s nekim drugima hoćemo. Bitno je da tu, kao i dosad nađemo konsenzus s poslodavcima. Naši poslodavci su se u ovoj krizi, naravno uz pomoć države, pokazali dosta otpornima. Dočekali smo je puno spremnijima nego krizu 2008. godine. Iz toga možemo provući nekakav optimizam za budućnost i za treći i četvrti kvartal koji nam slijede”, kazao je.

Faza “zaključavanja” gospodarstva iza nas

“Ono se može dovesti u korelaciju s ovim podacima. Kada vidimo zemlje koje imaju intenzivniji pad gospodarstva od nas, to su zemlje koje su imale jači lockdown i više su ovisne o uslužnom sektoru kao što smo i mi. Epidemiološka situacija tada nam nije ostavljala puno izbora i mi smo se odlučili u tom trenutku za zdravlje. Za ljude na prvom, a ekonomiju na drugom mjestu. No, to razdoblje je iza nas. Razdoblje koje nam slijedi će nam omogućiti nekakav smanjeni pad do kraja godine, a mi očekujemo u idućoj godini i rast BDP-a i gospodarstva u cjelini”, rekao je Aladrović i dodao to zatvaranje ne može biti izlika za neki buduće slabije kretanje gospodarstva.

“Hrvatsko gospodarstvo će se 2022. vratiti na razinu iz 2019.”

“Kada pogledamo kako je procijenjen pad, u prvom planu konvergencije smo iznijeli te procjene na 9,4 posto, i s obzirom na strukturu kako smo došli do tih 9,4 posto, sada procjene govore da će biti manji pad”, kazao je Aladrović te dodao da je turizam pokazao bolje rezultate nego se očekivalo.

“Rast sljedeće godine koji je planiran je 6,4 posto. Ako pad ove godine bude manji, a rast na tim razinama, onda možemo očekivati, ne u 2021., ali u 2022. da ćemo se u apsolutnim brojkama iznosima vratiti na stanje prije krize”, kazao je i dodao da još nema nove procjene pada BDP-a.

Komentiraj