ALADROVIĆ: “Dulji ostanak u radu će dovesti do održivosti sustava”

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u nedjelju u Dnevniku N1 televizije, gdje je komentirao sutrašnji sastanak sa sindikatima i poslodavcima oko izmjena mirovinskih zakona, rad nakon 65. godine te uvođenje nacionalnih mirovina.

O sutrašnjem sastaku je rekao kako će se fokusirati na predstavljanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izmjenu drugih pet Zakona. “Nakon rasprave i dogovora puštamo te zakone u javnu raspravu. Zakon će nakon toga ići u hitnu proceduru i očekujemo da će do 1.1.2020. biti usvojen”, kazao je.

Upitan o mirovinama s posebnim propisima, Aladrović je kazao: “Teško se oteti dojmu da u ovom trenutku kada smo najavili ove izmjene koriste posebni propisi za politizaciju. Kad gledamo o tome kako se isplaćuju mirovine po posebnim propisima, ove godine u HZMO-u je 5,9 milijardi kuni predviđeno za mirovine po posebnim propisima.Ono što je bitno napomenuti – i takvi korisnici imaju određni dio radnog staža. Opći prihodi proračuna su osnova za isplatu posebnih mirovina.”

Navode o lažnim mirovinama među povlaštenim mirovinama, Aladrović kaže kako se tu ulazi u ‘u granicu nekakve suspektnosti koja nikome u javnom prostoru nije potrebna’.

Naglasio je kako je dulji ostanak u radu ono što će dovesti do adekvatnosti mirovina i održivosti mirovinskog sustava. “Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada. Sve mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih priroda proračuna. Povlaštene mirovine još se neće dirati”, objasnio je ministar.

“Ono što ćemo mi omogućiti je pravo na rad nakon 65. godine. Onima koji žele i mogu ostati na tržište rada. Mi smo dugoročno utjecali na adekvatnost čitavim nizom aspekata i ove mirovinske reforme. Što se tiče adekvatnosti, učinili smo već dosta toga”, najavio je.

Uvođenje nacionalnih mirovina, kazao je, za sada je u javnosti dobilo više-manje pozitivan odjek. “Za pet dana u petak kreće s radom velika radna skupina koja će raditi upravo na nacionalnim mirovinama. Po našim procjenama, tu je između 53 i 55 tisuća ljudi. S 1.1.2021. ćemo krenuti s implementacijom nacionalnih mirovina”, ističe ministar.

Komentiraj