ALADROVIĆ: ‘Do kraja ožujka isplata sredstava poslodavcima’

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović u petak je kazao da je Vlada donijela 63 mjere koje je Sabor usvojio vezano za pomoć gospodarstvima za vrijeme gospodarske krize u vrijeme koronavirusa.

“Kriteriji će biti provođeni od ponedjeljka, od kada će HZZ i primati zahtjeve poslodavaca za konzumaciju ove mjere”, rekao je Aladrović novinarima.

Istaknuo je kako želi apelirati na poslodavce da imaju razumijevanja za sve tehničke situacije koji će se događati u provedbi. Kazao je i da jamči da će do kraja ožujka početi isplaćivati sredstva na račune poslodavaca koji su pogođeni, odnosno koji budu ispunjavali kriterije ovih mjera.

Zahtjevi će se moći podnositi online od 7 do 19 sati u uredima HZZ-a, a tijekom vikenda će osposobiti i call centar. Svjesni su, kaže, da mjere možda nisu savršene, ali će učiniti sve da spriječe bilo kakav veći odlazak ljudi s tržišta radne snage, prenosi HRT.

Naglasio je kako moraju poslodavcima omogućiti da dalje uz minimalne korekcije nastave sa svojima aktivnostima.

Aladrović je na pitanje novinara odgovorio da će mjere moći koristiti i, na primjer, vlasnik obrta koji je i jedini zaposlenik. “Ostavili smo vrlo širok element dokazivanja problema u poslovanju i tu ćemo biti zaista maksimalno fleksibilni”, poručio je Aladrović.

Istaknuo je da su morali napraviti isključenja za one koji već konzumiraju potpore HZZ-a ili drugih institucija kako ne bi bilo dvostrukih potpora.

Komentiraj