ALADROVIĆ: “Ako sindikati ne dođu na sastanak u ponedjeljak, Vladi ostaju na raspolaganju sve mjere”

Ministar rada Josip Aladrović najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare kako će se u ponedjeljak održati sastanak sa sindikatima obrazovanja koji su u štrajku.

“Kada govorimo o koalicijskom sastanku jučer, ponuda od 6,12 posto je na stolu i u postupku pregovaranja, ali ako do 30.6. ne dođe do redizajna sustava plaća u tom slučaju ćemo razgovarati o povećanju dva posto koeficijenata unutar sustava obrazovanja. To je određena kompenzacijska mjera ili dogovor čije je rješenje ishodovano unutar koalicije koja čini Vladu”, rekao je Aladrović.

Dodao je da će taj prijedlog u ponedjeljak dostaviti sindikatima te kako očekuje da će naći određenu razinu dogovora. “Želimo spustiti loptu na zemlju i početi razgovore u dobroj vjeri. Očekujem da se odazovu i da riješimo problem. Očekujem da sindikati dođu na sastanak u ponedjeljak, ako ne dođu Vladi ostaju na raspolaganju sve mjere”, poručio je ministar.

Upitan što je do sada bilo nuđeno sindikatima podsjetio je da su imali nekoliko sastanaka, različitih tema sa sindikatima. “Unazad mjesec i pol dana ono što smo razgovarali sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja je nuđenje oko četiri posto, ali kao dodatak, a paralelno s tim otvorili su se pregovori za Temeljni kolektivni ugovor, a kroz horizontalni pristup smo ponudlli 6,12 posto osnovice”, kazao je.

Te pregovore, ističe, nastavljaju u srijedu i očekuju da će doći do dogovora. “Ovo je jasno pokazivanje stava Vlade da želi riješiti problem”, poručio je Aladrović, koji nije želio govoriti o eventualnoj zabrani štrajka.

Komentiraj